Vijesti

Policijska uprava Doboj: Bezbjednosna situacija u maju zadovoljavajuća

Bezbjednosna situacija na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj bila je zadovoljavajuća u maju mjesecu ove godine. Rečeno je ovo na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare dobojske policije.Na području koje operativno pokriva PU Doboj u mjesecu maju evidentirana su ukupno 92 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za oko 18 odsto više u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 72 odsto. Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta rasvijetljeno je pet takvih krivičnih djela.

-To se odnosi na dva krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, jedno krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, jedno krivično djelo krivotvorenje novca i jedno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda. Ovim krivičnim djelima pričinjena materijalna šteta iznosi oko 54 hiljade KM, a ostvarena protivpravna imovinska korist oko 3.124.000 KM. Podnesena su četiri izvještaja protiv osam lica – izjavio je Žarko Panić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj.

Tokom petog mjeseca ove godine evidentirane su 74 saobraćajne nezgode što predstavlja smanjenje za čak 24,5 odsto u poređenju sa istim mjesecom lani. Najčešći uzroci saobaćajki bili su nepravilno kretanje kolovozom, neprilagođena brzina i oduzimanja prvenstva prolaza, a u 13 slučajeva vožnja pod uticajem alkohola.

-Broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima je smanjen za 62,2%, a broj nastradalih lica je smanjen za 73%. Tokom mjeseca maja se dogodila jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima, u kojoj je smrtno stradao vozač, na području Teslića. U istom periodu 2018. godine dogodile su se tri saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala četiri lica – rekao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Bezbjednosna situacija na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj bila je zadovoljavajuća za mjesec maj, ocijenjeno je na konferenciji za novinare. U maju je ukradeno 7 vozila, najčešće marke golf 2. Pet je pronađeno i vraćeno vlasnicima. Izvršioci krivičnih djela su iz Tešnja i Gračanice. Kako je rečeno golfovi su bili neobezbijeđeni. Otključani sa ključevima i dokumentacijom u njima.

-Izvršioci ovih krivičnih djela su se golfovima samo posluživali, da bi ih nakon određenog vremena korištenja ostavljali. Ova vozila su većinom nađena na određenim lokacijama, kod nekih je došlo slijetanja sa puta, neka su ostala bez goriva, a u principu sva ta vozila su nađena i vraćena vlasnicima – izjavio je Nenad Stevanović, zamjenik načelnika PU Doboj.

Tokom juna na putevima koje operativno pokriva PU Doboj vrši se kontrola mjerenja brzine vozila, putem dual radara. Do nedjelje, kako su najavili iz dobojske policije, vozače na putevima koje pokrivaju kontrolisaće presretači.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close