Vijesti

Policijska uprava Doboj: Bezbjednosna situacija u avgustu zadovoljavajuća

Bezbjednosna situacija na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj bila je zadovoljavajuća u avgustu mjesecu ove godine. Rečeno je ovo na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare dobojske policije.

Na području koje operativno pokriva PU Doboj u mjesecu avgustu evidentirano je ukupno 70 krivičnih djela, što je za 23 odsto manje u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi oko 96 odsto. Najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine.

-Kada su u pitanju ova krivična djela evidentirano je 16 krivičnih djela „krađe”. U istom mjesecu prethodne godine evidentirano je 19 tih krivičnih djela, a što predstavlja smanjenje za 15,8 odsto. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 62,5 odsto. Takođe, evidentirano je 7 krivičnih djela „teške krađe”. U istom mjesecu prethodne godine evidentirano je 15 tih krivičnih djela, a što predstavlja smanjenje za 53,3 odsto – rekao je Žarko Panić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj.

Tokom osmog mjeseca ove godine evidentirano je 99 saobraćajnih nezgoda što predstavlja smanjenje za više od 20 odsto u poređenju sa istim mjesecom lani. Najčešći uzroci saobraćajki bili su neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola. 

-Tokom avgusta dogodile su se tri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, u kojima su smrtno stradali po jedan vozač na području Dervente, te motociklista i pješak na području Doboja. Inače, to je smanjenje za 50 odsto u odnosu na avgust prošle godine, kada smo evidentirali 6 smrtno stradalih lica. U istom periodu teške tjelesne povrede je zadobilo 6 lica, a što je smanjenje za 64,7 odsto u odnosu na avgust prošle godine – izjavio je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Bezbjednosna situacija na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj bila je zadovoljavajuća za mjesec avgust, ocijenjeno je na konferenciji za novinare. Od 65 kamera koje su postavljene na najfrekventnijim raskrsnicama, ali i u blizini vjerskih objekata i obrazovnih ustanova njih 50 odsto je u funkciji. Projekat uvođenja video-nadzora finansirao je Grad Doboj. Za najkasnije dva mjeseca se očekuje da će sve kamere biti u funkciji.

-One će automatski prepoznavati i davati informacije policijskom službeniku, da je na primjer u određeno vrijeme prošlo vozilo kojem je istekla registracija, jer će biti direktno povezane sa bazom registrovanih vozila. Sve snimke sa kamera ćemo koristiti u operativne svrhe, a najviše u rasvijetljavanju najtežih krivičnih djela – izjavio je Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj.

Iz PU Doboj su istakli da su tokom osmog mjeseca u oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirali 34 prekršaja, što je za čak 200 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kako su najavili i u narednom periodu nastaviće sa sprovođenjem represivnih mjera u oblasti saobraćaja.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close