Vijesti

Podsticaj važnim projektima u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije.

„Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekat TE “Stanari”, koja je danas jedna profitabilna i uspješna kompanija“, istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je “ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte“. „ Desetak velikih projekata je u završnoj fazi realizacije, kao što je projekat TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.

Kineska strana takođe je iskazala interes za projekat TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banjaluka – Prijedor i Vukosavlje – Doboj. „ Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH“, naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16+1, najavljenom za početak jula, takođe se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište. Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje.

(BN)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close