Nakon što je MUP Sarajevskog kantona zabranio održavanje mirnih protesta “Srpska pred sudom” u Sarajevu, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji pozvao je građane da sutra, od 18 časova, dođu na četiri lokacije međuentitetske linije kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

Odlučili su se na polučasovnu obustavu saobraćaja u Doboju, magistralnom putu Priboj – Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje – Mostar. Cilj skupova je da se ostatku BiH pokaže da ovdje postoji Republika Srpska.

Ne može u Sarajevu pred Tužilaštvom i Sudom BiH, može iz Republike Srpske sa međuentitetske linije. Odbor za zaštitu Srba u Federaciji odlučan je da pruži podršku institucijama i Republici Srpskoj. Šta misle o političkim odlukama nedejtonskog pravosuđa BiH, optužnicama protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića , građani Srpske imaće priliku da kažu sa četiri međuentitetske linije. Obustava saobraćaja kao jedan vid protesta značiće jednoglasno “ne” nametanjima odluka, ataku na institucije i imovinu Srpske.

– Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko – romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje – Mostar – rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović

Podrška stiže i od boračkih organizacija, studenata i mladih, radnika i političkih stranaka. Sutra će sa međuentitetskih linija biti poslata jasna poruka: Postoji i Republika Srpska. Iza međuentitetske linije je Federacija BiH u kojoj za Srbe nema slobode ni pravde.

– Sarajevo je grad u kome Srbi kada se dovedu u Tužilaštvo mogu očekvati presudu da su krivi. Sloga Srba je ono što nam treba i samo kroz slogu može pokazati i muslimanima i Hrvatima i Amerikancima da Srbi nisu pali s Marsa – istakao je Radanović.

A da li je neko u Sarajevu i federalnom MUP- u namjerno ili ne zaboravio da postoji međuentitetska linija između Republike Srpske i Federacije, pa nakon što je juče zabranio najavljeno mirno okupljanje Srba pred Tužilaštvom, danas pokušava da ide dalje?! Federalni ministar unutrašnjih poslova Isak Ramo bez zadrške poručuje da će zabraniti protest. Zabraniće prostest na međuentitetskoj liniji, u Republici Srpskoj. Ako je i od sarajevskog ministra , mnogo je.

– Kratko i jasno: Mi to nećemo dozvoliti. Tačka. Oni ne smiju izaći, ne smiju to uraditi i sve što je u skladu sa zakonom mi ćemo preduzeti. Ako neko postupi nezakonito, mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih sklonimo s tih pozicija – rekao je Isak za Avaz.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ocijenio je da je zabrana protesta ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu politička odluka, te naglasio da federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak nema ovlaštenja da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji, naročito na teritoriji Republike Srpske.

– Očigledno da se radi o populističkoj izjavi i pozivam kolegu Isaka da vodi računa šta izjavljuje i da se koncentriše da njegove izjave budu u skladu sa njegovim ovlaštenjima – naveo je Nešić.

Populističke ili ne, kako ovakve izjave Isaka okarakterisati već, najblaže rečeno, sulude- poruka je iz Republike Srpske.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ocijenio  jekao umobolne stavove federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, koji je rekao da će spriječiti okupljanje građana na teritoriji Republike Srpske.

– Nemate pravo da radite bilo šta na teritoriji Republike Srpske. Granica postoji. Ako planira da ugrožava bilo čiju bezbjednost, to je nešto što će dobiti odgovor, ali vjerujemo da nije baš toliko umobolan da bi sebi dopustio tako nešto – rekao je Kovačević.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je zabranom okupljanja Srba ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH Sarajevo palo na ispitu jer je tu ranije bilo mnogo protestnih skupova, kao i nemilih scena kada su određene grupe slale podršku ratnim komandantima takozvane Armije BiH koji su počinili ratni zločin.

Isak je kako su ranije pisali federalni mediji prije deset godina dobio uslovnu zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada pištoljem na jedno lice u Zenici. Uslovna kazna zatvora izrečena mu je i za prijetnje novinaru. A danas je novinare interesovalo i da li je istina da je preduzeće za tehničku i fizičku zaštitu čiji je vlasnik ministrova žena ,a direktor njegov sin dobilo unosan posao sa kakanjskim rudnikom.

Odgovorio je da u tom poslu nema nikakvih smetnji,a pojedine medije optužio za naručene tekstove za male pare, ističući da mu je popularnost sve veća. Da li je i izjavom da će zabraniti okupljanje građana u Republici Srpskoj dio folklora , skretanja pažnje na sebe ili je pokazao opšte neznanje o uređenju BiH?

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Isak džaba prijeti, on nema šta da određuje, niti da zabranjuje na teritoriji Srpske
Naredni članakPovratničke muke Srba u selu Tumare u opštini Lukavac (VIDEO)