SportVijesti

Počeo 15. međunarodni “Ozrenski planinarski maraton 2019”

U Kaluđerici, ozrenskom naselju u opštini Petrovo, danas je počeo 15. međunarodni “Ozrenski planinarski maraton 2019”, na kome učestvuje oko 300 planinara i maratonaca iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Poljske.
Na najdužu stazu dugu 101 kilometar krenula su dva maratonca. 

Planinarima, biciklistima i drugim rekreativcima na raspolaganju je devet maratonskih staza – staza “Školarac” duga 3,3 kilometra, staze zadovoljstva “Gradišnik” i “Poljana” dužine od 6,2, odnosno sedam kilometara, te staze “Kraljica” od 14 kilometara, “Jadrina” od 24,5 kilometra, “Kamenica” od 35,5 kilometara, “Ostravica” od 46,6 kilometara i “Prenja” od 70 kilometara. 

Za najizdržljivije tu je i ultramaraton staza u dužini od 101 kilometar. 
Maraton traje do sutra. 

U okviru manifestacije sinoć je održano takmičenje 23 prijavljene ekipe u pripremi “Zlatnog kotlića”, a prema odluci žirija pobijedila je ekipa iz Bijeljine. 

Drugoplasirana je ekipa iz Borova iz Hrvatske, a treće mjesto osvojila je ekipa iz Kakmuža. 

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Dalibor Panić kaže da sportsko-turistička manifestacija “Ozrenski planinarski maraton 2019” prevazilazi lokalni karakter, a inostranim gostima omogućava da se upoznaju sa prirodnim ljepotama Ozrena, kao jedinstvenim dijelom Republike Srpske. 

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da ova trodnevna manifestacija, uz vjerski i lovni turizam, značajno unapređuje turističku ponudu ove lokalne zajednice. 

Organizatori “Ozrenskog planinarskog maratona” su opština Petrovo, Javna ustanova “Kulturno-turistički i sportski centar” i Planinarsko društvo “Ozren-Kraljica 883” iz Petrova. 

Pomoć su organizatorima pružili pripadnici Oružanih snaga BiH, koji će za sve učesnike pripremiti vojnički pasulj kao i Udruženja dijabetičara “Dijabeta” iz Doboja, čiji će članovi mjeriti šećer u krvi i krvni pritisak učesnicima maratona. 

Svoj doprinos organizaciji dali su i članovi PED Preslica iz Doboja, Sokolskog društva iz Boljanića, Odred izviđača Sveti Nikola iz Kakmuža kao i zaposleni u Šumskoj upravi u Petrovu. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close