Saobraćajna policija počela je jutros od 8 sati da kažnjava vozače na osnovu merenja srednje brzine na svim naplatnim rampama na auto-putu, saznaje “Blic”.

saobracajne_mup_zakon_kazne_vesti_blic_safe_ree

Merenje se sprovodi na svim naplatnim rampama, a saobraćajna policija dežura i odmah kažnjava vozače koji prekorače brzinu na šest čeonih, odnosno glavnih, naplatnih rampi u Srbiji, a to su Vrčin, Šimanovci, Stara Pazova, Niš, Šid i Subotica.

Domaći vozači će dobijati kazne na kućnu adresu dok će strance zaustavljati patrole na rampama.

FOTO: RAS SRBIJA

Tako je posle osam meseci zaživeo nov način kažnjavanja vozača zbog prekoračenja srednje brzine od 120 kilometara na sat – na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe na auto-putu.

FOTO: RAS SRBIJA

Da podsetimo, domaći vozači prilikom plaćanja putarine na naplatnoj rampi dobiće na računu i ispisanu informaciju o prosečnoj brzini kojom su vozili na auto-putu.

Ako je ta srednja brzina veća od 120 na sat, stići će im kazna na kućnu adresu i to tako što će kamera na rampi uslikati tablice na vozilu. S tim što će imati mogućnost da plate odmah kaznu ili se izjasne da nisu napravili prekršaj.

FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA

U tom slučaju ići će kod sudije za prekršaje koji će morati da dokaže njihovu krivicu. Strance će saobraćajna policija sankcionisati čim prođu rampu. Očekuje se da već u petak veliki broj bezobzirnih vozača bude na udaru saobraćajnih patrola zbog prvomajskih praznika.

Sankcionisanje bahatih za volanom na auto-putu počelo je prošlog septembra, ali samo na pojedinim deonicama i određenih dana. Tako je samo za vikend, 9. i 10. septembra, kažnjeno, kako je “Blic” pisao, čak 7.820 vozača, a stranci najviše pamte dane oko katoličkog Božića kada su sancionisana 862 vozača sa inostranim tablicama.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je ova mera saobraćajne policije već dala rezultata.

– Mnogi vozači su razumeli da se prekoračenje srednje brzine na auto-putu sankcioniše još od prošlog septembra pa voze sporije. Ako želimo da primenimo ovu meru kako bi se još smanjio broj saobraćajnih nezgoda na autoputu, onda bi trebalo da na svakoj naplatnoj rampi stavimo upozorenje na više jezika da se kontroliše srednja brzina – naglašava Okanović.

BLIC.RS

Prethodni članakZa Kim Džong Unom oko limuzine trči 12 tjelohranitelja
Naredni članakUpozorenje: Velike količine taloga iz fabrike se izlile u rijeku Spreču !