Zanimljivosti

Piton rekorder pronađen u močvarama Floride

Burmanski piton jedna je od najvećih zmija na svijetu. Primjerak koji je upravo nađen u Floridi, prevazilazi sve standarde kada su dužina i težina te vrste zmije u pitanju.

Istraživači su uhvatili ženskog pitona u Floridi, u Everglejdsu, močvarnom području, koje se prostire na 729.000 hektara zapadno od Majamija. 

Piton je dugačak više od pet metara i težak je 65 kilograma. U pitanju je zapravo ženka, koja je u svom tijelu nosila čak 73 jaja.

Većina pitona koji nastanjuju Everglejds, ima dužinu od oko dva do tri metra. Prema podacima Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride, još jedna zmija „rekorder“ sa ovih prostora, bila je duga više od 5,5 metara i teška oko 45 kilograma.

Inače, uz pomoć odašiljača, istraživači na ovom prostoru prate zmije, skupljaju podatke i ta saznanja koriste u daljem naučnom radu.

Everglejds je ogromno područje sa tropskom klimom koja pogoduje pitonima. Procenjuje se da u ogromnim močvarama u okolini Majmija živi čak 100.000 pitona pa tako mogu predstavljati posebnu vrstu opasnosti, prenio je portal Si-En-Ena. 

Da bi kontrolisali populaciju zmija, Florida čak organizuje takmičenja koja podstiču lov na njih. Godine 2013, čak 1.600 ljudi je učestvovalo u programu potrage za pitonima kada je pronađeno tek 68 ovih zmija.

Četiri godine kasnije, vlasti su sprovele 175.000 dolara vredan pilot program eutanazije pitona, u kojem je učestvovalo 25 lovaca.

Pitoni su se pojavili u Everglejdsu osamdesetih godina prošlog vijeka, a smatra se da je njihovo prisustvo posljedica nesavjesnih vlasnika zmija, koji su ih držali kao kućne ljubimce, a potom „pustili u prirodu“.

Foto: www.cnn.com

RTS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close