Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović održao je danas radni sastanak u Petrovu sa rukovodstvom ove lokalne zajednice na njihov poziv da se pomogne u rješavanju imovinsko pravnih problema ove opštine nad više od 100 hektara zemljišta usljed neusaglašenosti zemljišnih knjiga i katastra.

Bukejlović je rekao da je informisan o situaciji u kojoj se ova lokalna zajednica nalazi kako bi zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove ovo pitanje delegirali i eventualno našli rješenje.

On je naveo da su na sastanku delegirane dvije teme – kako da građani ostvaruju svoja prava s obzirom na to da ova opština u sastavu nema nijednu od pravosudnih institucija, te o razmjeni zemljišnih knjiga sa Gračanicom u Federaciji BiH.

– U FBiH se sve zemljišne knjige nalaze u osnovnim, a ponekad i u okružnim ili kantonalnim sudovima, dok se kod nas ova nadležnost nalazi pri RUGIPP-u, koji već duži period nije u ingerenciji Ministarstva pravde – izjavio je Bukejlović.

On je ukazao na dugogodišnju saradnju Ministarstva sa RUGIPP-om i istakao da je u zajedničkom interesu da se radi na rješavanju gorućeg problema, a tiče se takve imovine.

– Svjesni smo da je u posljednjem periodu ovo pitanje intenzivirano i na republičkom nivou – rekao je Bukejlović.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković istakao je da su zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa i neusaglašenosti zemljišnih knjiga i katastra nad više od 100 hektara zemljišta nekadašnjih poljoprivrednih zadruga blokirani razvojni projekti u ovoj opštini.

On je naveo da investitori odustaju od ulaganja jer ne mogu ući u kreditnu liniju niti obezbijediti građevinsku dozvolu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Trebava sutra domaćin ekipi Rudanke
Naredni članakNuždić: Da li su za Komšića agresori i ubijena srpska djeca na kućnom pragu?