Ambasador Izraela za BiH Galit Peleg izjavila je da je skup podrške Palestinskoj upravi u Sarajevu bio pun mržnje i negativnosti.

Pelegova je rekla da je vidjela fotografije na kojima su bile zastave Hamasa i “Islamske države”, kao i da je čula poruke demonstranata.

– Nemam problema s podrškom Palestincima. Ne mislim da morate da mrzite Izrael da biste podržavali Palestince, to jest, ako im podrška znači dobar život za njih, prosperitet, dobro obrazovanje za njihovu djecu. Јesu li to bile poruke koje su nosili demonstranti – upitala je Pelegova.

Prema njenim riječima, na skupu nije bilo ničeg umjerenog ili konstruktivnog da se nađe rješenje za Palestince.

Pelegova je istakla da je razočarana što su neki politički lideri u BiH odlučili iskoristiti najveću tragediju koju su njena zemlja i narod doživjeli i pretvoriti je u političko oružje.

– Možete potpisati hiljadu deklaracija protiv antisemitizma, ali zastupati ono, vaš je pravi test. I nisu uspjeli”, rekla je Pelegova za današnji zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Pelegova je rekla da brine da će Izraelci u trenutnoj atmosferi izbjegavati dolazak u BiH.

– Već dobijam pitanja od Izraelaca, turista i poslovnih ljudi je li bezbjedno doći u BiH. Šta mislite da bih im trebala reći? Јe li BiH danas bezbjedna za Izraelce – zaključila je ambasador Izraela koja nerezidentno pokriva BiH iz Tirane.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠulić: Kampanja pokazala da je Republika Srpska društveno odgovorna (VIDEO)
Naredni članakPejašinović: Јedini odgovor na srbomrzačku politiku neidentifikovane individue zvane Šmit jeste otpor