Predsjednik Mladih socijaldemokrata Ivona Pejašinović izjavila je da u ovim izazovnim vremenima, prepunim pritisaka, ucjena, prijetnji i stalnih nasrtaja na srpski narod, Republiku Srpsku i njene institucije, treba dati jedinstven i snažan odgovor, jer ovo je vrijeme kada nema povlačenja i stajanja, niti prilika za politička prepucavanja i nadmudrivanja vlasti i opozicije.

– Danas moramo biti svi jedno, jer znamo šta branimo – branimo otadžbinu, svoju domovinu. Srpski narod nije naučio da se povlači ma kakva sila stajala ispred njega. Nije to više ni srpski inat, niti bilo kakvo izazivanje sudbine, već jednostavno jedini i pravi način da svi zajedno pružimo otpor na sve akrobacije i vratolomije zapadnih diplomata, na čelu sa Majklom Marfijem i Kristijanom Šmitom, usmjerene direktno na uništenje Republike Srpske, otimanje imovine, razvlašćivanje i, končano, stvaranje unitarne BiH – rekla je Pejašinovićeva.

Sve ono što muslimanske vođe nisu uspjele u ratu, rekla je ona za Srnu, sada, uz pomoć svojih prijatelja stranih ambasadora, žele da ostvare u miru.

– Kako je Alija Izetbegović žrtvovao mir za svoj nedosanjani san – muslimansku BiH, tako i danas njegovi sljedbenici u FBiH, iz bilo koje partije da dolaze, žele isto – da ostvare njegov san – ukazala je Pejašinovićeva.

Ona je navela da je niz primjer koji potvrđuju ove tvrdnje, a najočigledniji je direktni napad na instituciju predsjednika Republike Srpske, jer je on glavna prepreka i smetnja realizaciji njihovih zlih planova.

– Danas je to Milorad Dodik, a sutra može biti bilo ko od nas ako se ne povinuje volji i nasilničkom postupanju Kristijana Šmita koji je umislio ne samo da je visoki predstavnik, već i ustav, i zakon, i sudija i tužilac, vlasnik BiH i njenih stanovnika kojima bi on da kroji sudbinu. Vjerujem da danas nema nijednog Srbina u Republici Srpskoj koji bi našu Republiku, natopljenu krvlju najboljih srpskih sinova, predao u ruke individui bez identiteta, potomku onih koji su od 1941. do 1945. činili zločine nad našim narodom na Kozari, Romaniji, Hercegovini, Podrinju – naglasila je Pejašinovićeva.

Prema njenim riječima, srpski narod i Republika Srpska u cjelini moraju da pruže otpor osvjedočenim srbomrscima neizabranom Šmitu i Marfiju, koristeći sva legalna i legitimna sredstva s ciljem očuvanja Srpske i dejtonske BiH.

– Ne možemo i ne smijemo dozvoliti da nam individua bez identiteta, propali njemački političar kroji kapu u Republici Srpskoj i BiH, nameće zakone i daje naloge ucijenjenim tužiocima i sudijama kome treba ‘skidati glavu’. Kristijan Šmit se očigledno prevario jer je, na njegovu veliku žalost, naišao na tvrd orah, jer Srbi se nisu povlačili i ustuknuli ni pred jačim i većim silama, pa neće ni pred neidentifikovanim turistom koji mimo svih zakona previše dugo šeta Sarajevom i za tu turističku šetnju čaršijom prima ogromnu platu – naglasila je Pejašinovićeva.

Ona je dodala da je Sarajevo jedina turistička maršruta koju Šmit može da prelazi, jer samo na tamošnjim minderima i sećijama može da glumi visokog predstavnika, dok je u cijeloj Republici Srpskoj samo jedan obični turista kojim je davno trebalo da se pozabavi i Sipa, i Služba za odnose sa strancima, a posebno Tužilaštvo, da je kojim slučajem slobodno, profesionalno i nezavisno kao u svim drugim normalnim demokratskim zemljama.

– Što se Šmit više trudi da se uživi u ulogu visokog predstavnika i nekog autoriteta, nikako mu ne ide, pa samo postaje još više frustiran, jadan i tužan, da ne kažem, smiješan, iz poštovanja prema njegovim godinama s obzirom da je riječ o penzioneru kojem bi mnogo bolje bilo da se više ne bruka već da svoje penzionerske dane provodi u tišini, tamo negdje u Bavarskoj, čitajući Dejtonski mirovni sporazum, sa posebnim akcentom na Aneks 10 – istakla je Pejašinovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPeleg: Skup u Sarajevu pun mržnje i negativnosti
Naredni članakKonferencija “Invest Srpska” u Tesliću