Vijesti

Paprene kazne za kršenje pravila

Sarajevo, Banjaluka – Predizborna kampanja za lokalne izbore zvanično počinje danas, a Centralna izborna komisija (CIK) BiH upozorila je juče učesnike izbornog procesa da će se suočiti sa drastičnim kaznama ukoliko prekrše Izborni zakon BiH.

Za izbore zakazane za 2. oktobar ovjereno je 455 političkih partija, nezavisnih kandidata i predstavnika nacionalnih manjina. Za gradonačelnike i načelnika u RS snage će odmjeriti 164 kandidata, a u većini sredina biće po dva-tri kandidata, jer su stranke uglavnom uspjele da se grupišu u dva bloka predvođena SNSD-om i SDS-om. Oni će se boriti za glasove 3.263.906 birača, koliko ih je upisano u centralni birački spisak.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić ukazao je juče svim političkim akterima u izbornom procesu na njihove obaveze i prava koja imaju do 1. oktobra, do kada traje kampanja i kada nastaje izborna ćutnja da ne bi prekršili Izborni zakon i došli u situaciju da budu kažnjeni.

– Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji na koju posebno skrećemo pažnju je korišćenje jezika koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje. CIK ima ovlašćenje da u tom slučaju izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM i da ukloni ime kandidata sa kandidatske liste, ako bude utvrđeno da je on lično odgovoran za takvu povredu – pojasnio je Šantić i pozvao političke subjekte da vode fer izbornu kampanju.

Podsjetio je da je zabranjeno vođenje kampanje na način kojim se narušava rodna ravnopravnost. Zabranjeno je i ostavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove, mjesne zajednice i na vjerskim objektima, javnim putevima i površinama.

U CIK-u su naglasili da je zabranjeno nositi ili pokazivati oružje na političkim skupovima i biračkim mjestima, te ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti. Zabranjeno je sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima te lažno predstavljanje u ime bilo koje političkog subjekta.

Izbornim zakonom BiH propisan je ukupan limit za finansiranje izborne kampanje i maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje njenih troškova, tako da svi politički subjekti mogu potrošiti 28,15 miliona KM. Lokalni izbori će koštati oko osam miliona KM.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close