Kultura

Otvorena Peta amaterska paleta Doboja

Doboj, 4. novembar – Pejzaži i portreti rađeni različitim slikarskim tehnikama dominirali su na izložbi „Peta amaterska paleta Doboja“,koja otvorena sinoć u galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Sa oko 60 likovnih djela predstavilo se 25 slikara amatera.Među njima je i dvanaestogodišnja Stefana Prešić,koja je bila i najmlađi slikar amater,čija su djela izložena.Kako je Stefana kazala san joj je da postane poznata mlada umjetnica.Od ove izložbe očekuje da joj bude vjetar u leđa za dalji rad.

-Najčešće radim akvarele,a omiljene tehnike su mi ugljen i pastel.Najviše volim da izražavam teksturu u svojim radovima,rekla je Stefana.

Jovani Nikolić,učenici četvrtog razreda srednje Umjetničke škole u Banja Luci ovo je prvo učešće na jednoj izložbi.Predstavila se sa tri slike.Jedna je rađena tehnikom ulje na platnu,a dvije su akvareli.

-U pitanju su pejzaži.Glavna tema je priroda,mada ja nisam ljubitelj pejzaža.Najviše volim da radim portrete,ispričala je Jovana,koja želi da upiše Akademiju umjetnosti u Beogradu.

Dobojlija Boris Babić slikarstvom se bavi više do 20 godina.Imao je do sada dvije samostalne izložbe,a ovo je treća kolektivna izložba na kojoj učestvuje.Najčešće radi tehnikom ulje platnu.

-Sve radim.Pejzaže,portrete,mrtvu prirodu,ikone ,kojih sam do sad uradio više od 300,kazao je Babić.

Na otvaranju ove izložbe njen selektor i akademski vajar iz Doboja Drago Handanović je rekao da se izložena djela razlikuju se po motivima, tehnikama slikanja, formatima, nivou umjetničkog dostignuća, ali da svi imaju zajedničku karakteristiku – ljubav prema slikarstvu.

Ovogodišnja Amaterska paleta se razlikuje od prethodnih iz razloga što je donja životna granica spuštena sa 16 na 12 godina.

-Želimo da našim mladim,budućim umjetnicima damo vjetar u leđa i da povećamo interes za razvoj amaterizma,objasnio direktor Centra za kulturu u Doboju Novak Radojčić.

Izložba „Peta amaterska paleta Doboja“ biće otvorena u galeriji dobojskog hrama kulture do 30. novembra.

 

Novinar : Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close