KulturaVijesti

Otvorena druga likovna kolonija u Kožuhama

Prirodne ljepote i seoski motivi Kožuha kod Doboja u narednih četiri dana biće nepresušna inspiracija za desetak slikara, sa područja Doboja i okoline, koji učestvuju na drugoj po redu likovnoj koloniji, koja se organizuje u ovom trebavskom selu, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Doboja, Obrena Petrovića.

Na ovoj likovnoj koloniji učestvuje umjetnik Saša Bogdan iz Dervente, koji je na ovoj koloniji učestvovao i prošle godine.

-Inspiraciju nalazim u seoskim motivima i izražavam se kroz poetski nadrealizam,tako da mislim da ću svojim radom opravdati povjerenje koje su mi ukazali domaćini,kazao je Bogdan.

Kožuhe-art-colony-fajlKolonija je otvorena u Domu kulture “Mladen i Savo”  uz izložbu radova sa prošlogodišnje kolonije. Akademski vajar Drago Handanović, koji je selektor izložbe, je rekao da na radovima autora dominiraju pejzaži Kožuha.

-Prisutne su različite poetike, tehnologije i motivi. Novina je što neki autori rade na papiru, sa nakitom, a prisutna je i skulptura, objasnio je Handanović dodajući da je riječ o dječijim radovima skulptura, koje su nastale u školi grnčarstava na otvorenom.

Prema riječima organizatora ideja da u ovom selu organizuju koloniju postojala je još prije 15 godina, ali je ona tek realizovana prošle godine.

Kožuhe-art-colony-fajl2-Kožuhe i mještani prije svega nude gostoprimstvo i dobre uslove za rad, kako bi slikari ispoljili svoju kreativnost kroz slike. Slikari će stvarati djela u prostorijama Doma kulture, ali će imati organizovan i izlet u prirodu, rekao je Đorđe Savić, sekretar KUD “Miloš Kupres” iz Kožuha. Otvaranju ove likovne kolonije prisustvovao je i priznati akademski slikar Mladen Miljanović, koji potiče sa trebavskog područja.Pohvalio je organizovanje ove kulturne manifestacije, koja je od velikog značaja ne samo samo za Kožuhe, već i za čitavo dobojsko područje.

Kožuhe-art-colony-fajl3 -Svaki put kada dođem imam osjećaj da se vraćam svojim životnim iskustvima I korijenima iz kojih je nešto nastalo i počelo, a da li se to odmotalo do Njujorka ili Pariza za mene i nije toliko značajno koliko je u nekom smislu bitno da postoji ta prohodnost, da ljudi koji su otišli odavde imaju neku vrstu odgovornosti da se vraćaju i na taj način možda bivaju veći uzori i motivatori, rekao je Miljanović, koji je prije mjesec dana otvorio samostalnu izložbu u Berlinu, koja se upravo bavi ovim područjem kao osnovnim motivom na radovima.Paralelno su otvorene izložbe u Njujorku I Nju Orleansu,a uskoro će bude organizovana I izložba njegovih radova u Budimpešti.

Likovnu koloniju zvanično je otvorio dr Radoslav Nikolić.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close