Vijesti

Otišao u snu

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović (82) preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu, saznaje “Blic”. Bata je preminuo u snu.

 

Bata je preminuo u snu. Kraj njega sinoć nije bio niko od članova porodice, a kako je umro kasno uveče porodica je o tome obaveštena tek jutros.

Poznati glumac je pre dve nedelje, takođe bio u bolnici Sveti Sava. A kako saznajemo poslednjih dana njegovo stanje je bilo stabilno, iako je primao transfuziju i jake terapije.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. imao je srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se pre nekoliko nedelja ponovo pogoršalo, pa je Bata hospitalizovan i amputirana mu je noga.

Kako “Blic” saznaje, to što mu je noga anputirana mu je zapravo i produžilo život za nekoliko nedelja. Iako je njegovo stanje nakon amputacije bilo stabilno, Bata je sinoć ipak izgubio bitku sa životom.

Velimir Bata Živojinović

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS SrbijaVelimir Bata Živojinović

Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, koji je mega popularnost doživeo u Kini.

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Poptom je pohadjao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.

Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u “Pesmi sa Kumbare” Radoša Novakovića.

Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Velimir Bata Živojinović i Lula

Foto: D. Danilović / RAS SrbijaVelimir Bata Živojinović i Lula

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valteru u Sarajevu” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz “Breza” Anta Babaje, kao i ulozi “U raljama života” Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”.

Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

 

Izvor: blic

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close