High Tech

Osmišljena aplikacija koja mjeri nivo UV zračenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja bileži informacije o nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja koja upozorava kada je potrebno primjeniti zaštitu od sunčevog zračenja, javlja DPA.

Aplikacija sansmart global UV (SunSmart Global UV), razvijena je u partnerstvu sa Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO), Programom Ujedinjenih naroda za okolinu (UNEP) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), besplatna je i nastoji da “smanji globalni teret raka kože i šteta povezanih s UV zračenjem”, navela Svjetska zdravstvena orgamizacija u saopštenju.

“Dokazi pokazuju da je pretjerana izloženost UV zračenju veliki uzročnik raka kože tako da je važno ljudima da znaju kad i kako da se zaštite”, rekla je doktorka Marija Neira, direktorka Kancelarije SZO za okolinu, klimatske promjene i zdravlje.

Bolest koja se može preduprijediti

Procjenjuje se da je u 2020. godini globalno dijagnostikovano više od 1,5 miliona slučajeva raka kože, saopštava SZO.

“U istom razdoblju više od 120.000 ljudi širom sveta izgubilo je živote zbog ove bolesti”, navodi se u saopštenju.

Naročito tokom ljeta, nivo UV zračenja je veoma visok, a zaštita kože je važna, naglašava Svjetska meteorološka organizacija. U zavisnosti od tipa kože opekotine se mogu pojaviti samo nakon 15 minuta na suncu bez zaštite.

Prema ovoj organizaciji, UV zračenje se računa na ljestvici od 1 (nisko) do 11 ili više (ekstremno). Zaštita od sunca se preporučuje od nivoa 3. U Evropi, zračenje često doseže nivo 8 tokom ljetnih dana, rekao je predstavnik za medije Svjetske meteorološke organizacije.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close