Vijesti

Osiguranja gube dozvolu ako ne ukinu nelegalne popuste

– Durmić: Anomalije na tržištu i dalje prisutne, sva društva uključena u to
– Primjena dogovora počela danas
– Dujaković: Pojačavamo nadzor svih društava

BANJALUKA, Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj moraju od danas prestati sa davanjem nelegalnih popusta u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, u suprotnom biće im privremeno zabranjen rad, ovaj put je ozbiljno zaprijećeno iz Agencije za osiguranje RS.

 

Nakon višegodišnjih neuspjelih pokušaja da se nelegalni popusti u autoosiguranju zaustave, predstavnici osiguravajućih društava u RS dogovorili su se da prestanu sa davanjem popusta, i to nakon upozorenja direktora Agencije za osiguranje Slavena Dujakovića da će iskoristiti sve zakonske mehanizme koje ima na raspolaganju kako bi nelegalni popusti bili iskorijenjeni.

Iako su 2014. godine potpisali kodeks ponašanja kojim su se obavezala da neće davati nelegalne popuste u osiguranju od autoodgovornosti, to u praksi nije zaživjelo i većina osiguravajućih društava se i dalje bori za klijente tako što daju neki vid popusta.

Upravo na ovaj problem upozorili su predstavnici društava na sastanku sa direktorom Agencije.
Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je na dvodnevnom sastanku koji su ove sedmice imali predstavnici svih osiguravajućih društava koja rade u RS sa predstavnicima Agencije zauzet stav da se uz oštriju kontrolu i nadzor Agencije i nedvosmislenu volju osiguravajućih društava počne poštovati premijski sistem.

„Anomalije na tržištu su i dalje prisutne. Svi su, u manjoj ili većoj mjeri, uključeni u to. Direktor Agencije je pozvao društva da poštuju premijski sistem i upozorio ih da će iskoristiti sva zakonska ovlašćenja kako bi sankcionisao kršenje premija. Društva su svjesna činjenice da nepoštovanjem premijskog sistema slabimo naše kapitalne pozicije  i ne radimo ništa što je dobro ni za nas ni za osiguranike, tako da sada zaista očekujem da će se ovaj dogovor poštovati“, naglasio je Durmić.

Direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković potvrdio je za CAPITAL da je postignut dogovor između članova Udruženja društava za osiguranje RS o obustavi davanja vantarifnih popusta kod obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

Ovaj dogovor trebalo bi da se počne primjenjivati već danas, a iz Agencije najavljuju i pojačane kontrole društava kako bi provjerili da li se drže dogovora.

„Odlukom o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za vozila u RS, propisane su jedinstvene cijene osiguranja i njihova primjena je obavezna za sva društva koja posluju u Srpskoj. Obračun i naplata premija suprotno zajedničkoj tarifi, ili vraćanje novca ili druga posredna ili neposredna davanja osiguraniku u vezi sa zaključivanjem ugovora o osiguranju od autoodgovornosti, smatra se kršenjem zajedničke tarife i za to su zakonom predviđene određene mjere Agencije, uključujući i novčane kazne“, kazao je Dujaković.

Naveo je da će u cilju kontrole primjene zajedničke tarife, Agencija preduzimati sve raspoložive mjere u okviru zakonom određenih ovlašćenja.

„Konkretno, u vezi sa postignutim dogovorom, mogu se očekivati pojačane nadzorne aktivnosti“, rekao je Dujaković.

Istakao je da su vantarifni popusti u osiguranju od autoodgovornosti višegodišnji i sistemski problem, prisutan ne samo na tržištu osiguranja RS, već i u ostalim zemljama regiona.

Potvrdio je i da su u davanje vantarifnih popusta uključena gotovo sva društva za osiguranje koja se bave osiguranjem od autoodgovornosti.

Novim Zakonom o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS, Agenciji je ostavljena mogućnost da rigoroznije kazni društva koja daju nelegalne popuste. Osim novčanih kazni, Agencija ima mogućnost i da privremeno oduzime dozvolu društvu za bavljene osiguranjem od autoodgovornosti. Ta dozvola društvu može da bude oduzeta na period od 30 do 180 dana.

Izvor: CAPITAL: M. Čigoja

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close