VijestiZanimljivosti

Organizovano astrološko osmatranje nebeskih tijela

Klub ljubitelja astronomije, koji djeluje pri Američkom kutku Doboj, organizovao je osmatranje nebeskih tijela za članove i zainteresovane sugrađane.
Direktor Američkog kutka Doboj Siniša Simić rekao je da je Klub amaterske prirode, da raspolaže modernim resursima iz ove oblasti, te da je otvoren za sve ljubitelje astronomije.

“Sa nama su amateri iz ove oblasti, ali i profesori matematike, elektrotehnike, turistički radnici, te učenici koji dopunjuju svoje znanje iz predmetne nastave posmatranjem nebeskih tijela u praksi, kao i odgovarajućim stručnim predavanjima koja se organizuju u Američkom kutku i drugim gradovima”, rekao je Simić.

Simić je podsjetio da su članovi Kluba, zahvaljujući podršci Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, imali priliku prisustvovati postavci “Povratak na Mjesec” i stručnom predavanju člana operativnog tima za međuplanetarno istraživanje svemirske agencija NASA Nagina Koksa.

On je ukazao na dobru saradnju sa dobojskim osnovnim školama kojima su na raspolaganju prostorije, teleskop, stručna literatura, te dokumentarni filmovi.

Simić ističe da je grupni učenički rad sa teleskopom ograničen, jer se osmatranje vrši najčešće van grada, isključivo noću i kada to vremenski uslovi dozvole, kao i zato što roditelji najčešće nisu spremni da dozvole da djeca u tom periodu budu van kuća i stanova.

Član ovog kluba Rade Đurđević istakao je da je teleskop solidnih perfomansi i pogodan za posmatranje nebeskih obekata, planeta, dvojnih zvijezda, te zvjezdanih jata.

On ističe da na području van grada Doboja postoje solidni vidikovci, s obzirom da urbane sredine sa dosta svjetla nisu pogodne za ovu vrste posmatranja.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close