Vijesti

Organizacija starješina VRS: Nametanje zakona bila bi Inckova antidejtonska mjera

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ osudila je namjeru visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o donošenju zakona o zabrani negiranja genocida, navodeći da bi takav akt bio antidejtonski i suprotan međunarodnom pravu i stavovima Savjeta bezbjednosti.

“Incko bi na ovaj način učinio najveći genocid nad srpskim narodom, ali bi istovremeno otvorio vrata izlasku srpskog naroda i Srpske iz BiH”, navode iz ove organizacije.

U slučaju da Incko potegne za ovakvom antidejtonskom mjerom, Organizacija poziva vlasti Srpske i njene predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da prekinu saradnju sa njim i proglase ga personom non grata u Srpskoj.

Oni podsjećaj da su na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Srebrenica-stvarnost i manipulacije” jednoglasno doneseni zaključci da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da počinioci svih zločina u Podrinju moraju odgovarati za zločine.

Organizacija starješina VRS smatra da Incko, uz pritisak bošnjačkih i nekih međunarodnih krugova, takvim zakonom namjerava da zabrani dalja istraživanja o genocidu i spriječi međunarodne komisije u Srpskoj na utvrđivanju stradanja u Podrinju i Sarajevu.

“Osim toga, time bi se otvorio lov Agencije za istrage i zaštitu BiH na sve Srbe koji misle drugačije i pokrenuli bi se procesi za verbalni delikt u pristrasnom Sudu BiH koji uglavnom istražuje i presuđuje Srbima”, navode iz Organizacije starješina VRS.

Incko je najavio da bi mogao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH. 

Foto: ostavrs.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close