Studenti prava u Banjaluci, kao i u Kosovskoj Mitrovici, sa kojima studenti prava u Republici Srpskoj imaju bratske odnose, smatraju da podizanje optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika predstavlja rušilački nasrtaj na ustavni poredak Republike Srpske i dejtonske BiH, kao i na stabilnost i sigurnost svih građana.

U pismu podrške Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci predsjedniku Srpske, studenti prava iz Republike Srpske, ali i Srbije, sa Kosova i Metohije, pružaju nedjeljivu i bezuslovnu podršku legitimno izabranim narodnim predstavnicima Republike Srpske i Srbije da se ujedinjeno i složno, po ko zna koji put, pokaže i dokaže da je Drina kičma koja spaja, a ne razdvaja.

– U aktuelnom trenutku, kada se vodi odsudna bitka za naša prava, stabilnost, miran i dostojanstven život srpskog naroda u BiH, Republici Srpskoj, Srbiji, odnosno na zavjetnom Kosovu i Metohiji, na volšeban način, pod patronatom stranog faktora, nastoji se osujetiti budućnost Srba na ovim prostorima, direktnim i neskrivenim napadima na legitimno izabrane narodne predstavnike Srpske i Srbije – navodi se u pismu podrške.

U pismu se ističe da predsjednik Republike nesporno izražava direktnu narodnu volju i predstavlja unutrašnje i spoljašnje jedinstvo Republike – zato kada svaki građanin Srpske svojim stavom zaštiti predsjednika Republike, on isto tako čuva svoja prava i slobode garantovane Ustavom, domaćim i međunarodnim pravom.

– Da bismo zaštitili sebe, moramo da zaštitimo svoju državu. Zbog toga Republika Srpska i Republika Srbija njeguju specijalne paralelne veze jer međunarodni, rušilački pritisci sa kojima se susrećemo su slični – a naši odgovori su isti, istrajnost i jedinstvo u borbi do konačne pobjede – navodi se u pismu.

U Studentskom savezu Pravnog fakulteta smatraju da u pravnim državama nikako ne smije da se dešava ponašanje i djelovanje koje predstavlja pravno nasilje.

– To u ovom slučaju čine i nelegitimno izabrana lica bez kredibiliteta i organi BiH koji dokazano manipulativno i razorno postupaju prema Republici Srpskoj – navodi se u pismu.

U pismu se podsjeća da članom 80, stav 1, tačka 4 Ustava Republike Srpske, predsjednik Republike ukazom proglašava zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– U tom roku predsjednik Republike može zahtijevati od Narodne skupštine da ponovo odlučuje o zakonu. Predsjednik Republike je dužan da proglasi zakon koji je ponovo usvojen u Narodnoj skupštini – pojašnjava se u pismu.

U pismu se dodaje da se, posmatrajući Ustav Republike Srpske, jasno vidi povezanost djelovanja predsjednika Republike Srpske sa djelovanjem Narodne skupštine, dok postoji nesalomiva veza djelovanja Narodne skupštine sa narodom koji je slobodnom voljom bira.

– To nam dokazuje da svaki predsjednik postupa u ime i sa voljom svog naroda – zaključuje se u pismu podrške predsjedniku Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPredsjednik Srpske potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Press konferencija dobojske Sloge (FOTO/VIDEO)