Zanimljivosti

Omiljeni trapavi lik sa ekrana puni 87 godina

​U enciklopediji Diznijevih likova piše da je Šilja prvi put nacrtan – a zapravo objavljen, ali je ljepše misliti da je tad nacrtan – 25. maja 1932. godine. Stvorio ga je Diznijev animator Art Babit. U početku Šilja je trebalo da bude obični tupan, ali kako od gluposti nema velike priče, ili se glupost ne rastvara u mnoštvo priča, nego se svodi na nekolicinu monotonih varijacija, tako je Šilja vremenom postao dobričina.

Šilja je antropomorfni pas. Visok je i ima tanke klempave uši i dva upadljiva razdvojena sjekutića. Oblači se slično Mikiju Mausu (najčešće jedan od njih nosi crvenu rolku i plave pantalone, a drugi obrnuto). Ima neobičan šešir. U jednom stripu Šilja dobija crni prsluk bez rukava, koji mu se toliko dopao da ga kasnije nosi u svim stripovima.

Šilja je uvijek pozitivna ličnost i trudi se da pomogne drugima, ali je veoma trapav i često slučajno nešto polomi ili pokvari. Uvijek mu padaju na pamet razne čudne ideje i često ne razumije društvene konvencije. Miki Maus uvijek podržava svog druga Šilju i nikad se ne ljuti što nešto nije razumio ili je nešto polomio. Šilja ima vrlo razvijenu maštu i zato prihvata čudne stvari kao sasvim normalne (npr. misli da je vještica u stvari samo fina stara bakica).

Nespretni, neinteligentni, djetinjasti i neiskvareni tupan su samo neke osobine koje opisuju Šilju. Osim toga, on je veoma simpatičan i veoma šarmantan. Miki i Paja ga ponekad smatraju dosadnim, ali neprestano brinu za njega i smatraju ga za bliskog prijatelja.

Mnogo puta, u klasičnim crtaćima, on zanijemi zbog žene, a interesantno je da je jedini od svojih prijatelja koji nema izabranicu. Ponekad pokaže visok nivo inteligencije, kao što pokaže i svoju izvanrednu sportsku vještinu. Šilja ponekad zapazi stvari koje ostali ne zapažaju. Veoma je brižan i simpatičan i uvijek je spreman da pomogne iako često načini više štete nego koristi. Šilja je često prikazan kako se stidi svoje tupavosti, ali to ga ne zaustavlja da pokušava nove stvari.

Šilja kao stari, ali nezaboravljeni lik, kod nas je bio i ostao veoma popularan i u stripu i na ekranu. Tokom osamdesetih i devedesetih gledali smo ga u serijalu “Mikijeva radionica”, a on ne zamire ni danas jer i dalje ima mjesto u modernoj animiranoj seriji za djecu “Mikijev klub”. U toj seriji on je jedan od glavnih Diznijevih junaka zajedno sa Mikijem, Pajom, Mini i Patom i eventualno sporednim, ali isto tako važnim likovima Hromim Dabom i deda Stajom.

Tridesetak godina kasnije, 1965. godine, pojavio se Superšilja. Čim pojede čarobni kikiriki – u ljusci, naravno – Šilja se s uzvikom “taaa-dah!” pretvori u superjunaka, koji rješava probleme u Patkovgradu i u svijetu. Leti pomoću čarobnog plašta i tuče Hromog Dabu, vječitog Diznijevog negativca.

Jedina osoba koja zna pravi identitet Superšilje je njegov sestrić Šiljče, koji je takođe imao svoj tajni identitet Superšiljče. Vrlo je interesantan podatak da niko ne prepoznaje da je Superšilja u stvari Šilja, s obzirom na to da Superšilja ne nosi masku i njegov kostim čine crveno odijelo i plavi plašt. Interesanto je da u stripovima Superšiljine moći odjednom prestanu da djeluju, i to obično dok leti, tako da često završi padajući. Šilja uvijek drži nekoliko superkikirikija u svojoj kapi, ali u trenucima kada ostane bez njih, mora da rješava problem bez pomoći svojih supermoći, kao u stripu “Superšilja sreće superzlog vuka”. U jednoj epizodi Raja, Gaja i Vlaja su naišli na biljku koja rađa superkikiriki i “pozajmili” su moći Superšilje. Nakon što su učinili nekoliko superdjela, pačići su izgubili svoje moći i Mladi izviđači su ih morali spasiti.

OČINSKA FIGURA:

On je takođe dovoljno sposoban da sam odgaja dijete i obezbijedi najbolju brigu i shvati da njegov sin odrasta u odgovornog mladića.

Iako je po prirodi bezbrižan, Šilja je često viđen kako pretjerano brine, najčešće kada je u pitanju njegov sin Maks. Kao i mnogi roditelji, Šilja je strog kada je to neophodno i trudi se da bude siguran da nešto ne ugrozi sponu između njega i njegovog sina. Iako je Maksu često neprijatno zbog stvari koje pravi njegov otac, on je rekao da je njegov otac “visoko animiran”. Šiljina žena se pojavljivala – ali nikada joj se nije vidjela faca – u nekim ranijim crtaćima, opisujući Šilju kao “porodičnog čovjeka”, ali u njegovim modernim pojavljivanjima Šilja je prikazan kao udovac i kao samohrani otac, koji podiže svog sina, Maksa. Šiljin porodični život je veliki kontrast u odnosu na ostale glavne Diznijeve likove, kao što su Miki Maus i Paja Patak, koji su prikazivani kao ujaci, a ne kao roditeljske figure. U stripovima, Šilja ima sestrića Šiljčeta, ali ovaj lik se pojavljivao samo u stripovima, a ne u crtanim filmovima. U evropskim stripovima, Šilja ima rođaka avanturističkog duha, Arizona Tiku, koji je parodija na arheologa Indijanu Džonsa.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close