Kultura

Održana promocija knjiga “Poreklo” i “Zaveštanje” Milutina Popadića pjesnika i vjeroučitelja sa KiM

Srpski pjesnik i vjeroučitelj sa Kosova i Metohije Milutin Popadić posjetio je Doboj i tom prilikom ovdašnjoj publici predstavio svoje dvije knjige “Poreklo” i “Zaveštanje”. Popadić je u Doboj doputovao sa još nekoliko Srba sa Kosova koji su darovali krv na Odjeljenju za transfuziju u dobojskoj bolnici.

Popadićeve zbirke sastoje se od duhovne i rodoljubive poezije, kojom nastoji da otrgne od zaborava srpske mučenike i stradalnike sa Kosova i Metohije. Predstavljanjem svog književnog opusa na ovdašnjim prostorima autor kaže želi da zahvali Srbima iz Republike Srpske koji pokazuju ogromnu ljubav prema Srbima na Kosmetu.

-U pjesmama koje pišem trudim se da proslavim Boga i srpsko junaštvo. Jedan od najvećih grijehova srpskog naroda sigurno je zaborav. Trudim se koliko god mogu da otrgnem od zaborava srpske mučenike i stradalnike sa KIM, a takvih je na KIM nažalost mnogo. U svojim pjesmama sjetio sam se Branke Đukić i male Jovane o kojoj ćemo večeras da čujemo priču. Sjetio sam se i Sv. Bosiljke novomučenice koja je prije dvije godine kanonizovana od strane Svetog arhijerejskog sabora naše Crkve, kao i mnogih drugih stradalnika naših. Bog nam je otvorio vrata da dođemo ovdje i mislim da je to najbolji pokazatelj koliku mi ljubav osjećamo prema vama. Moto našeg dolaska ovdje i slogan glasi Kako je lijepo i krasno kad braća žive zajedno, to je upravo citat iz psalma iz Svetog pisma i mislim da je ovo najbolji način, gdje smo mogli da pokažemo koliko i mi vas volimo. Kada smo odlazili jutros sa Kosova ispratio nas je sveštenik sa riječima da dolazimo među Srbe koji nas više vole nego što mi volimo sami sebe – izjavio je Milutin Popadić, pjesnik iz Leška, Kosovo.

-Ovo je prvenstveno bratsko druženje, a povod su pjesme Milutinove, koje su nešto što je zaista u posljednje vrijeme jedna posebna vrijednost. Njegova duhovna i rodoljubiva poezija koja dira svakoga u srce je nešto, što je praktićno mnogo iskorišćeno na društvenim mrežama, i tako je jednostavno i došlo do poznanstva sa vašim pjesnicima iz Doboja. Zahvaljujući vašoj pjesnikinji mi smo večeras ovdje, ideja je bila naša, odnosno jedne grupe ljudi sa Kosova, koja je bila raspoložena i već dugo razmišljala da dođe u posjetu u Republiku Srspku, riječ je o mladim ljudima koji su došli i da daju krv. Ovim povodom smo to spojili, tako da pored promocije Milutnovh pjesama istovremen smo odlučili i da se da krv. – rekao je Bratislav Milovanović, predsjednik Crkvene opštine vračevske u Lešku.

Inicijativu za Popadićevo gostovanje u Doboju pokrenuli su ljubitelji njegove pisane riječi u saradnji sa dobojskim pjesnicima, a u tome ih je podržala i Gradska boračka organizacija.

-Putem Fejsbuka mi pratimo jedni druge i jako mi se dopada njegova poezija. Međutim, moram priznati da je glavni inicijator njegovog dolaska u Doboj bio Sreto Jovanović. On je oduševljen njegovom poezijom i rekao mi je, Rado molim te pomozi mi, da Milutin dođe u Doboj i da mu napravimo promociju. Takođe, moram priznati da sam bila uplašena da nećemo imati publiku, jer Milutina ovdje niko ne zna i rekla sam im da je to rizik. Bilo bi me sramota da su došli sa Kosova da održe promociju pred npr. samo dvadest ljudi. Međutim, kad Bog to uredi to bude ovako kako će biti večeras. Hvala Bogu i Gradska boračka organizacija Doboj je učestvovala u svemu ovome, kao i moje udruženje Izvor, vidim tu je i Kolo srpskih sestara i mnogo građana, tako da mislim da će biti lijepo – izjavila je Rada Janjušić, pjesnikinja iz Doboja

Tokom dvodnevnog boravka u Doboju, braća sa Kosmeta posjetili su neke od znamenitosti ovog kraja, kao i manastir Svetog Nikole u Petrovu na Ozrenu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close