Vijesti

Održana izvještajna sjednica Udruženja penzionera

U Doboju je održana izvještajna sjednica Udruženja penzionera u ovom gradu. Osim što su razmatrali redovne izvještaje i program rada za ovu godinu , penzioneri su usvojili i nekoliko odluka, a jedna od važnijih se odnosi na povećanje naknade za pogrebne troškove.

 

udruženje-penzioneraJednokratna novčana pomoć za porodice umrlih članova penzionera biće povećana za 100 KM, odnosno umjesto dosadašnjih 300 , za te potrebe će se isplaćivati 400 KM. Predsjednik Udruženja Rajko Gligorić kaže da se upravo za tu namjenu troši najviše novca iz penzionerske kase, te da su prošle godine povećali članarinu sa 2 KM na 3KM.

– Tokom 2015. godine dobojsko Udruženje penzionera raspolagalo je sa sredstvima u iznosu od 230.000KM .Najveći dio sredstava je prikupljen od članarine. Iz naših prihoda najviše sredstava utrošimo za naknade za pogrebne troškove.Ova stavka u ukupnim troškovima iznosi oko 80%. Druga po veličini stavka za koju izvajamo najviše sredstava je jednokratna novčana pomoć, rekao je Gligorić.

Jedno od gorućih problema penzioneri ističu je zdravstvena zaštita ove populacije odnosno cijena lijekova, koji su za dva do tri puta skuplji nego u zemljama regiona. Zbog toga su kako kažu uputili zahtjev Savjetu ministara BiH , koje je nadležno za ovo pitanje. Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj najavio je da će ovo udruženje u narednom periodu preduzeti radikalnije mjere ukoliko odgovorni srpski predstavnici vlasti u republičkim i institucijama BiH ne utiču na donošenje Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova u BiH.

– Udruženje penzionera Srpske sljedećeg mjeseca organizovaće savjetovanja po regionalnim centrima kako bi se pronašlo rješenje u obezbjeđenju jeftinijih lijekova i bolje zdravstvene zaštite ove populacije, najavio je Rakulj.

Dobojski penzioneri imaju dobru saradnju sa Gradskom upravom. Predstavnici lokalne zajednice podržavaju ovu populaciju kada je u pitanju i vraćanje objekta Doma penzionera ovom udruženju .

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić rekao je da je pitanje oko izgradnje placa na kojem će se praviti zgrada za izbjegla i raseljenja lica, koja trenutno borave u bivšem Domu penzionera, riješeno.On je podsjetio da je izgradnja tog objekta planirana u naselju Bare.

Udruženja penzionera Doboj trenutno broji 7.500 članova. U prošloj godini evidentirana je najveća smrtnost penzionera u Srpskoj,  dok je dobojsko udruženje manje za 430 članova.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close