Vijesti

Održana 18. redovna sjednica Skupštine grada Doboja

Na 18-oj redovnoj sjednici Skupštine grada Doboja usvojena je odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 4.1 milion maraka. Za 23 odsto biće smanjene plate funkcionerima, zaposlenima u gradskoj administraciji i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Doboj. Usvojena je i ova i odluka, za koju je rečeno da je privremena.

Saglasnost za kreditno zaduženje je stiglo. Sredstva u iznosu od 4.100.000 maraka će biti utrošena za izradnju sportske dvorane i za izmirenje obaveza iz prethodnog perioda. Na taj način stabilizovaće se budžet istakao je prvi čovjek Grada Doboja.

-Grad Doboj nije prezadužen grad, on se nalazi u zakonskom okviru u pogledu zaduženosti, odnosno ispod 18 odsto zaduženosti u odnosu na redovne prihode.  Tendencija jasno pokazuje da će zaduženost Grada padati u narednim godinama, i 2024. godine se očekuje da će zaduženost iznositi 9 odsto. Mislim da je ovo jedna od mjera koja daje stabilnost i sigurnost budžetu – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

1. maja stupa na snagu odluka o smanjenju plata za 23 odsto funkcionerima, službenicima, namještenicima i ostalim zaposlenima u Gradskoj upravi, te zaposlenima u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač ili većinski vlasnik Grad Doboj. Riječ je kažu o privremenoj odluci koja može trajati najduže pola godine. U budžetu nedostaje milion maraka za isplatu plata, koje će se pokušati iznaći rebalansom. Za to je potrebna saglasnost resornog ministarstva. Ova mjera će, ističu, trajati u zavisnosti od toga za koliko će se sredstva u budžetu povećati.

-Ova mjera će trajati u zavisnosti od toga koliko dobijemo proširenje okvira budžeta. Ako dobijemo proširenje od milion maraka, ova mjera će trajati samo mjesec dana, a ako dobijemo u iznosu od osamsto hiljada maraka, ova mjera će trajati dva mjeseca. Otprilike sa ovim smanjenjem plata ušteda na mjesečnom nivou je oko dvjesto hiljada maraka, pa bi u roku od pet mjeseci nadoknadili million maraka koji nedostaje u budžetu. Ponavljam, ako dobijemo proširenje budžeta od million maraka, ova mjera će trajati što kraće, odnosno nepun mjesec do mjesec dana – naglasio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

27 odbornika je glasalo za ovu odluku, a sledeći korak je, slažu se, da se što prije iznađe rješenje kako bi ova nepopularna mjera trajala što kraće.

-Već jutros na kolegijumu sa gradonačelnikom i njegovim timom napravili smo dogovor, da ćemo već od četvrtka da se najavimo kako kod predsjednika Vlade Republike Srpske, tako i kod resornog ministra gđe.Vidović, da pokušamo da riješimo ovaj problem, a to je nedostatak tih million maraka u budžetu Grada. Nama je u interesu da se ovaj problem prevaziđe u narednih petnaest dana – izjavila je Sanja Vulić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Doboja.

Na dnevnom redu ove sjednice našlo se ukupno 27 tačaka. Izdvajamo usvajanje smanjenja rente za gradnju. Svaki investitor koji avansno plati rentu imaće popust od 30 odsto.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close