Vijesti

Odbijen zahtjev Republike Srpske, 9. januar neustavan

SARAJEVO – Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, javlja Glas Srpske, pozivajući se na neimenovane izvore unutar Ustavnog suda.

U toku je pauza plenarnog zasjedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija.

Potvrđivanjem svoje odluke iz novembra, Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavio je nerazumnu politiku, u kojoj odluke uglavnom donose članovi iz reda bošnjačkog naroda i stranci. Podsjetimo, u novembru su dvojica bošnjačkih sudija i tri stranca glasali da se 9. januar – Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, srpske sudije su bile protiv, dok su Hrvati bili uzdržani.

Tokom dana Ustavni sud BiH treba razmotriti još informaciju o provođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine te će se sudije izjasniti o zahtjevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sljedeću nedjelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući da se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske pa su za 25. septembra zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RSepublike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti Republike Srpske za preispitivanje odluke oko Dana Republike Srpske u BiH nastupiti ‘neviđeno’ pogoršanje prilika.

Izvor: glassrpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close