Vijesti

Od ukupno 607 stranaca, sa granice vraćeno osam zbog prijetnji BiH

BANJALUKA – Granična policija tokom prvih šest mjeseci ove godine nije dozvolila ulazak za 607 stranaca u BiH.

Kako su rekli u Graničnoj policiji BiH, najčešći razlozi za zabranu ulaska stranim državljanima bili su neposjedovanje važeće putne isprave (199), neposjedovanje vize za ulazak (182), nemogućnost dokazivanja ili pružanja informacija o svrsi namjeravanog boravka (103), neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje (70), zabrana ulaska u BiH (23).

“Zbog krivotvorenih putnih isprava vraćeno je 12 stranaca, zbog prijetnji sigurnosti osam, a zbog boravka dužeg od 90 dana četiri osobe”, ističu iz Granične policije.

Za šest mjeseci ove godine s graničnih prelaza vraćene su i četiri osobe koje se ne vode u evidenciji kod nadležnog organa kao prestupnici ili međunarodni prestupnici, a vraćena je i jedna maloljetna osoba koja je pokušala ući u BiH, kao i jedna osoba za koju je bila potrebna viza susjedne države.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost i bivši ministar unutrašnjih poslova RS, ističe da je Granična policija upravo ta koja štiti granicu od ilegalnog prelaska lica i robe, te da ova bezbjednosna agencija, koja po njegovom mišljenju nije adekvatno ni opremljena, a ni popunjena, treba da bude efikasnija.

“Mislim da mora da se pojača kapacitet Granične policije i ostalih službi koje prate njen rad, jer nemoguće je imati dobru zaštitu granice ako imamo mali broj graničnih policajaca”, kazao je Jovičić.

Ističe da BiH ima problem sa zaštitom granica s obzirom na njenu poroznost.

“Postoji veliki broj mjesta gdje se granica može preći i vozilima i pješke”, pojasnio je Jovičić i upozorio da granicu prelaze i ljudi koji mogu biti bezbjednosna prijetnja, pa je iz tog razloga vrlo važno imati zaštićenu granicu na adekavatan način.

Dragoljub Davidović, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, ističe da sigurno nije dovoljno urađeno na zaštiti granice BiH.

Prema njegovim riječima, trebalo bi se ugledati na države u okruženju koje rade visoke zaštite svojih granica.

“Sigurno je da među onima koji prelaze granicu ima i onih koje je muka natjerala da se usude da je prelaze bez odgovarajućih putnih isprava. Ali, ne znači da među njima nema onih kojih nije muka natjerala”, kazao je Davidović i ističe da BiH mora na bolji način zaštititi granice.

 

Najviše odbijenih ulazaka za državljane

Nosioci putnih isprava sa oznakom R. Kosovo 194
Turska 133
Hrvatska 50
Srbija 46
Makedonija 30
Kina 28
Njemačka 15
Austrija 12
Albanija 9
Italija 7
Tunis 6
Slovenija 5
Crna Gora 5
Bjelorusija 4
Bangladeš 2
Francuska 2
Mađarska 2
Ruska Federacija 2
Sirija 1
Ostali 54

(Nezavisne)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close