Vijesti

Očekivano: Dodik ipak prihvatio SSP!

Booking.com

Nakon posjete njemačkog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita koji je razgovarao sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH i poljoprivrednicima velika je vjerovatnoća da će uskoro biti potpisan adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Njemačka je obećala pomoć u sanaciji šteta u poljoprivredi, koja će zbog toga nastati,ali novac na sreću neće ići preko budžeta institucija već direktno poljoprivrednicima.

BiH će zbog adaptiranog SSP godišnje imati 60 milona maraka direktne štete te veliku indirektnu štetu u vidu manjeg priliva sredstava u budžet ukidanja radnih mjesta i slično, smatraju u Savjetu ministara BiH.

S druge strane predsjednik Republike Srpske je izračunao da će BiH godišnje imati 220 miliona direktne štete u poljoprivredi, 70 miliona štete u budžetima plus indirektne štete.

Njemački ministar bio je više nego zbunjen različitim proračunima pa je rekao da će njegova zemlja pomoći poljoprivrednicima u BiH, ali tek nakon što Svjetska banka napravi procjenu eventualnih šteta.

,,Ministar je jasno rekao da on ne nosi kesu sa novcem koji će dijeliti. On razumije problem i želi da pomogne, ali ta podrška mora da bude kroz projekte i direktno onima koji će biti ugroženi kroz adaptaciju SSP-a”, izjavio je nakon sastanka sa njemačkim ministrom Šmitom ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Čim je čuo da će biti para predsjednik Republike Srpske promijenio je mišnjenje o adaptiranom SSP-u, o Evropskoj uniji, međunarodnoj zajednici pa čak i o ministru Šaroviću te je prihvatio njegovu sugestiju da procjenu štete u domaćoj poljoprivredi izvrši Svetska banka.

,,Mislim da se krećemo pravim putem da dođemo do toga da se parafira adaptirani SSP. Mislim da se može vjerovati dobrim namjerama njemačkog ministra jer on insistira i na deblokati aranžmana sa MMF-om”, izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka sa Šmitom.

Šta o SSP-u, poljoprivredi Republike Srpske, najavljenoj pomoći Njemačke ali i o domaćim podsticajima, cijeni žita i slično misli ministar poljoprivrede u Vladi Srpske Stevo Mirjanić nismo saznali jer je predsjednik kao i obično vodio glavnu riječ. Dodik se pohvalio i da mu je čast što je njemačkog ministra primio u velelepnoj zgradi Vlade u Istočnom Sarajevu.

Da li zbog moderne zgrade, koja je koštala 30 miliona maraka,ili zbog bojazni da pomoć, ukoliko bude išla preko institucija ne bi ni stigla do poljoprivrednika, njemački ministar je odučio da novac ide direktno poljoprivrednicima.

,,Idem kući sa velikom očekivanjem da ćemo,ako se obećanja ispune,već u ponedeljak u Briselu saopštiti da je u Sarajevu potpisan dogovor. Nakon toga mi ćemo pružiti podršku ali ćemo to organizovati tako da novac dođe do seljaka. To nije budžetski novac već novac za jačanje poljoprivrede”, kaže njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit i upozorava da Evropska unija ima vrlo strog mehanizam kontrole finansijskih tokova i da će se pomoć bh. poljoprivrednicima strogo kontrolisati.

Iz Evropske unije poručuju da oni žele da podrže a ne da unište poljoprivredu u BiH,ali da bi podršku trebale da obezbijede i domaće institucije.

,,Na sastanku sa domaćim poljoprivrednicima čili smo da imaju puno problema. Žale se da subvencije nisu primili od 2010. godine a ja vas podsjećam da je pitanje adaptacije SSP-a pokrenuto tek 2013, ”ističe specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemar i poručuje da ne možemo miješati kruške i jabuke.

Iz Evropske unije podsjećaju da je zbog neusvajanja strategija o poljoprivredi blokirano 35 miliona evra iz fondova Evropske unije namjenjenih za pomoć poljopriredi u BiH. Činjenica je i da BiH godišnje naplati stotine miliona maraka carina i prelevmana na poljoprivrednu robu koja se uvozi u BiH ali taj novac se ne usmjerava za podršku domaćoj poljoprivredi.

 

Izvor: rtvbn

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close