Naslovnica Obustava proizvodnje BMW-a – Div ostao bez delova, sve staje

Obustava proizvodnje BMW-a – Div ostao bez delova, sve staje

Minhen — Nemačka kompanija BMW će obustavu proizvodnje u Nemačkoj, koja traje od petka, proširiti danas i na Kinu i Južnoafričku Republiku.

Razlog je jer se proizvođač luksuznih automobila suočio s problemom nestašice delova za upravljačke sisteme, izveštava agencija “Blumberg”.

Proizvodnja u fabrikama u kineskom Šenjangu i južnoafričkom Roslinu će verovatno biti obustavljena na jedan dan, dok će fabrika u Lajpcigu u Nemačkoj biti delimično zatvorena, izjavio je portparol kompanije Majkl Rebstok.

Pogon u Lajpcigu je zatvoren od petka, a drugi u Minhenu ne radi od prošle sedmice, jer neimenovani italijanski proizvođač auto-delova nije mogao da izvrši trebovane isporuke, objavio je magazin Fokus.

“Ne možemo reći u ovom trenutku kada će prestati obustava proizvodnje”, rekao je Rebstok, dodajući da će kompanija “u hodu” odlučivati o daljim prekidima zbog kašnjenja isporuke delova.

On je naveo da je verovatna finansijska šteta “pod kontrolom”, ali se “još ne može kvantifikovati”, dodajući da su svi modeli automobila od serije 1 do serije 4 pogođeni.

“Radna grupa stalno radi na rešavanju problema”, rekao je Rebstok.

BMW ima dve fabrike u severoistočnom kineskom gradu Šenjangu sa lokalnim partnerom Brilijans Čajna Automotiv Holdings koji proizvodi više modela, uključujući sedane serije 3 i serije 5, dodaje “Blumberg”.

(B92)