PrivredaVijesti

Obratiti pažnju na goveda, prijeti bolest kvrgave kože

BANJALUKA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske traži od veterinara da u slučaju sumnje na bolest kvrgave kože kod goveda hitno obavijeste resorno ministarstvo.

Veterinari u svakodnevnom radu treba dodatno da obrate pažnju na kliničke simptome koji mogu ukazivati na ovu bolest i da u slučaju sumnje o tome hitno obavijeste Ministarstvo, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske pozivaju vlasnike goveda da se, ako primijete neke od ovih simptoma, obrate veterinaru.

Ova bolest ima brojne načine i moguće puteve širenja, zbog čega se brzo širi na nova područja, a ovaj virus se ne prenosi na ljude.

Poslije Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis ili takozvana bolest kvrgave kože, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close