Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je danas Јavni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Iz Ministarstva preciziracju da je ukupan iznos podsticajnih sredstava koja se dodjeljuju privrednim subjektima 14.500.000,00 KM s ciljem podrške realizaciji investicionih projekata u 2023. godini.

– Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, odnosno za podršku realizacije investicionih projekata privrednih subjekata provodi se u skladu sa Zakonom o podsticajima u Privredi Republike Srpske i Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja – ističu iz Ministarstva.

Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme, odnosno  nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od osam godina, te razvoj i inovaciju koje realizuju privredni subjekti, navodi se u saopštenju.

– Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata koje realizuju subjekti iz sljedećih oblasti: industrija tekstila, odjeće i obuće, industrijska prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta, a odnosi se isključivo na privredne subjekte koji su proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalna i elektro industrija, industrija gume i plastike, papirna i grafička industrija, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata, industrija građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala – naglašavaju iz Ministarstva.

Prema stepenu realizacije projekat može biti projekat u toku realizacije, koji podrazumijeva da su projektne aktivnosti počele, ali nisu završene do dana podnošenja prijave na javni poziv, te novi projekat, koji podrazumijeva da projektne aktivnosti nisu počele do dana podnošenja prijave na javni poziv, navodi se u saopštenju.

Stepen realizacije projektnih aktivnosti utvrđuje se na osnovu finansijske realizacije dijela projekta.

Privredni subjekt na javni poziv može dostaviti samo jedan projekat.

Јavni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Svi obrasci za popunjavanje mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom se šalju poštom na adresu Ministarstvo privrede i preduzetništva, Trg Republike Srpske 1, 78000 Banja Luka uz napomenu: “Komisija za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja – NE OTVARATI”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sve više turista posjećuje Doboj (FOTO/VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Upisana 44 srednjoškolca manje nego lani