Vijesti

Obilježeno 25 godina Parlamenta Srpske

Svečanom sjednicom počelo je obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine. To ujedno predstavlja i uvod u obilježavanje postojanja 25 godina Republike Srpske.

 

Obraćajući se zvanicama, predsednik Narodne skupštine Republike SrpskeSRS Nedeljko Čubrilović rekao je do sada bilo 9 saziva Narodne skupštine Srpske koji su izabrali ukupno 14 vlada Republike Srpske.

Čubrilović je podsjetio da su srpski poslanici proglasili Skupštinu srpskog naroda u BiH na današnji dan 1991. jer nije bilo načina da se interesi Srba štite u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su muslimani i Hrvati, preglasavanjem Srba, odlučili da BiH krene put otcepljenja od Jugoslavije.

Čubrilović je naglasio da su Republika Srpska i FBiH praktično bile države koje su svoj suverenitet unijele u BiH u Dejtonu.

“Posebnu težinu imalo je odlučivanje o obilježjima i simbolima Republike Srpske: o zastavi, grbu i himni, Danu Republike, jeziku srpskog naroda, republičkom referendumu, a o kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosio odluke na osnovu političkih, a ne pravnih normi i istorijskih činjenica. Takođe, ogromne teškoće su donosile i inicijative pod raznim nazivima: aprilski i butmirski paket, njemačko-engleska inicijativa, reformska agenda ili razne druge reforme koje su, uglavnom, dolazile od strane međunarodne zajednice i koje su, po pravilu, značile prenos nadležnosti na zajedničke organe i institucije u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čubrilović.

Dodao je kako su teškoće predstavljale i brojne odluke visokih predstavnika kojima je mijenjan Ustav Republike Srpske, nametani zakoni, smjenjivani legalno izabrani i imenovani nosioci javnih funkcija.

“Demokratski apsurd je činjenica da je odlukom visokog predstavnika smijenjen čak i jedan od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske! Kao najviši predstavnički, ustavotvorni i zakonodavni organ, Narodna skupština, prema načelu podjele vlasti i parlamentarne demokratije, potvr­di­la je svoju posvećenost sprovođenju, poštivanju i očuvanju dejto­nskih rješenja”, naveo je Čubrilović.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close