Vijesti

Obilježen dan odbrane grada

dan-odbrane-grada-fajlU dobojskom naselju Lipac danas je obilježen 2. maj – Dan branilaca grada Doboja, odakle je srpsko stanovništvo odlukom Kriznog štaba opštine Doboj prije 24 godine krenulo u odbranu grada i njegovog stanovništva.

Na mjestu na kojem su ’92. godine krenuli u odbranu Doboja, u naselju Lipac, okupili su se preživjeli branioci, saborci kao i porodice stradalih kako bi se prisjetili dana kada su krenuli u odbranu grada. Potpredsjednik Udruženja “Branioci Doboja 2. maj 1992” Mirko Stojčinović podsjetio je da je grad branjen od oružanih snaga HVO-a i “Zbora narodne garde” iz Hrvatske, te “Patriotske lige” i “Zelenih beretki”.

„Istina je da je grad Doboj bio pod blokadom koji su branioci razbili i uspostavili red i normalni život svakome ko nije želio ništa loše građanima ovog grada”, rekao je Stojčinović.

dan-odbrane-grada-fajl3Učesnici današnjeg skupa evocirali su uspomene te prislužili svijeće i položili vijence nastradalim. Obilježavanju ovog datuma pristustvovalo je i rukovodstvo grada Doboja. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić rekao je da  Uprava grada na čelu sa gradonačelnikom podržava obilježavanje bitnih datuma za grad Doboj, te da predstavnici lokalne zajednice uvijek odaju počast onima koji su dali život za Republiku Srpsku i grad Doboj.

Na današnji dan nije bilo žrtava ali su u Udruženju branilaca podsjetili  da je tokom ratnih sukoba za odbranu šireg dobojskog područja stradalo oko 3.000 srpskih boraca.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close