Vijesti

Obilježavanje Dana grada

U obnovu grada Doboja nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine uloženo je oko 25 miliona KM donatorskih sredstava, kojim je sanirano više od 90 odsto najznačajnih objekata  u ovom gradu, koji su pretrpjeli ogromnu štetu tokom poplava, rekao je gradonačelnik Doboja na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana grada. Zahvaljujući stabilnom gradskom budžetu realizuju se brojni infrastrukturni projekti kako bi se Doboj razvijao kao administrativni, saobraćajni, trgovački, kulturni i sportski regionalni centar.U narednom periodu prioritet je otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik-Počekom jula biće otvoreno preduzeća “Eurostil“ koje će zaposliti pedeset radnika, vrlo brzo bi trebalo biti otvoreno i preduzeće za preradu ulja u Kotorskom gdje bi takođe trebalo biti zaposleno pedesetak radnika, a do kraja godine će se otvoriti preduzeće u Ševarlijama, tako da se tempo zapošljavanja odvija zadovoljavajućom dinamikom, rekao je Petrović.

Povodom Dana grada Doboja nagrađeni su zaslužni pojedinci I kolektivi. Novčane nagrade u iznosu od po 3.000 KM uručene su Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Doboj i Udruženju “Žene Doboja”, a 15 učenika generacije dobojskih osnovnih i srednjih škola dobili su nagrade u iznosu od po 200 KM. Amblem grada dobili su inovator Zvjezdan Višt za doprinos u razvoju inovacija i kancelarija Fondacije “Fami” za unapređenje kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite, dok su plaketu grada dobili doktor Rifat Huskić za doprinos u zdravstvu,te akademski vajar Drago Handanović za doprinos u oblasti umjetnosti i kulture. 

Vajar-Zaista sam obradovan i počastvovan ovom nagradom , i ovo mi je najveće priznanje do sada koje sam dobio, istakao je Handanović.

 

 

 

 

Povodom Dana grada položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježja iz proteklih ratova i u spomen sobi. Veliki broj Dobojlija učestvovao je i u litiji koja je organizovana povodom Vidovdana i proslave Dana grada.Ime grada Doboja se prvi put pominje 28. juna 1415. godine u dokumentu u kojem dubrovački trgovci obavještavaju mađarskog kralja Sigismunda o logorovanju vojske pod dobojskom tvrđavom u Usori. Srednjovjekvna tvrđava Gradina predstavlja simbol grada na tri rijeke.

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close