Vijesti

Obaveze prestigle imovinu ŽRS za 206 miliona!

BANJALUKA/DOBOJ, Kratkoročne obaveze “Željeznica RS” bile su na kraju prošle godine veće od tekuće imovine ovog preduzeća za najmanje 206,58 miliona maraka! 

Ovo su utvrdili revizori i upozorili da to može dovesti u pitanje redovnu isplatu obaveza i poslovanje ovog javnog preduzeća.

Nezavisna revizorska kuća “Grant Tornton” dala je “Željeznicama RS” mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje za prošlu godinu.

– Preduzeće kontinuirano posluje sa gubitkom i susreće se sa problemom likvidnosti. Uprava preduzeća smatra da će organi upravljanja sa vlasnicima preduzeća preduzeti neophodne aktivnosti u cilju pribavljanja novca koji je potreban da bi se obezbijedilo kontinuirano poslovanje “Željeznica” – navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je navedeno i da se protiv “Željeznica” vodi čak 560 sporova i da je njihova vrijednost 27,13 miliona maraka.

– Radnici su pokrenuli 493 spora teška 11,13 miliona maraka, a aktivan je i 51 privredni spor u vrijednosti od 15,82 miliona, te 16 stambenih sporova vrijednih 175 199 maraka. Iznos konačnih gubitaka može biti uvećan na osnovu troškova postupaka i obračunatih zateznih kamata do datuma okončanja. Rukovodstvo preduzeća smatra da sporovi koji se vode neće prouzrokovati značajniju štetu po preduzeće – navedeno je u izvještaju.

Zalihe materijala i iskazani avansi na kraju prošle godine iznosili su 20,57 miliona maraka, a revizori nisu mogli na osnovu raspoložive dokumentacije “Željeznica” potvrditi te vrijednosti.

Direktor “Željeznica” Dragan Savanović  nije odgovarao na  pozive, tako da nije dao komentar o revizorskom izvještaju i stanju u preduzeću.

U Nadzornom odboru “Željeznica” saglasni su sa nalazom revizora.

– Poslovanje preduzeća je ugroženo. Preveliki je iznos obaveza. U planu je da iz kredita Svjetske banke bude servisiran dio obaveza, ali on još nije operativan. Ne znamo ni kada će i da li će nam odobreni novac biti na raspolaganju jer sve to treba da bude ratifikovano na nivou BiH. Taj novac bi trebalo da napravi ravnotežu u preduzeću – rekao je predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica RS” Ratko Đuričić i dodao da sudski sporovi dodatno pritišću preduzeće.

“Željeznice RS” su prošlu godinu završile sa gubitkom od 26,64 miliona maraka, čime je nastavljen dugogodišnji niz negativnog poslovanja.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju na akumulirani gubitak dodale su još 3,32 miliona maraka, čime je on dostigao 114,81 milion maraka.

Restrukturiranje

“Željeznice RS” nalaze se u fazi restrukturiranja koje bi trebalo da bude završeno do kraja 2021. godine. Za sređivanje stanja u ovom preduzeću Svjetska banka je odobrila kredit od 51,3 miliona evra, a očekuje se da će novac biti operativan polovinom godine.

Sporovi protiv “Željeznica RS”

*493 radna spora vrijedna 11,13 miliona KM

* 51 privredni spor vrijedan 15,82 miliona KM

* 16 stambenih sporova 175.199 KM.

Glas Srpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close