Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da je period praznika vrijeme kada se potrebno sjetiti svih stradalih Srba u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer su upravo oni ubijani na zvjerski način za vrijeme najvećih hrišćanskih praznika.

Nuždić je je u intervjuu Srni istakao da do danas nema satisfakcije ni kada je riječ o osuđujućim presudama za te zločine.

– Na najveće praznike Srbi su ubijani u Drugom svjetskom ratu u NDH. U proteklom Odbrameno-otadžbinskom jedan od najvećih zločina bio je u selu Јošanica, i to na Nikoljdan, kada su muslimanske jedinice ubile 56 mještana. Na pravdu čekamo tri decenije. To će biti dug proces sa neizvjesnim završetkom. Moramo da radimo sve što je u našoj moći da odgovorni stanu pred lice pravde – naveo je Nuždić.

On je ukazao i da su iste godine pobijeni Srbi u Kravici, i to na Božić, te da je i to jedan od mnogobrojnih zločina koji je ostao bez sudske presude, interesovanja nadležnih institucija i volje za rješavanjem zločina nad Srbima uopšte.

– Naser Orić je oslobođen za ovaj zločin i pred Haškim tribunalom i Sudom BiH. Zločini nisu na adekvatan način procesuirani. U našem Atlasu zločina na 1.300 stranica opisano je 76 zločina 1992. godine u kojima je ubijeno četvoro i više lica. Oko 70 odsto tih zločina nije ušlo u fazu sudskog procesa – ukazao je Nuždić.

Nakon ovoga, upozorio je Nuždić, ne može se govoriti o osnovnoj namjeni pravde i pravičnosti, odnosno kažnjavanja da bi se resocijalizovali izvršioci, te istakao da su prošle tri decenije, a zločinci slobodno šetaju i uživaju sva prava.

HAPŠENjE PREDSЈEDNIKA SUDA BiH POKAZUЈE STANjE U PRAVOSUĐU, SUD NEMA KREDIBILITET

Nuždić je ukazao da ne postoji odgovornost Suda i Tužilaštva BiH kada je riječ o predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima, a ove dvije institucije prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

– Ne možemo ni očekivati mnogo od tih institucija s obzirom na to da su to neustavne kategorije. Svjedoci smo i ovih dana šta se dešava u tim institucijama. Gdje se hapsi predsjednik Suda iluzorno je govoriti da je to jedna ozbiljna institucija. To je nečuveno i u necivilizovanom društvu, a ne u jednoj zemlji koja pretenduje da bude članica EU – istakao je Nuždić.

Nakon što je uhapšen predsjednik Suda BiH, Nuždić je naveo da ta institucija nema više bilo kakav kredibilitet, te se ne može očekivati da bilo šta uradi kada je riječ o kažnjavanju onih koji su činili zločine nad Srbima.

PROCES PROTIV DODIKA I LUKIĆA RAZOTKRIO NAMЈERE SUDA I TUŽILAŠTVA

Ako je neko i pokušao sakriti namjere rada Suda i Tužilaštva BiH, one su sada izašle na vidjelo, rekao je Nuždić, te dodao da se to najbolje može vidjeti na procesu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

– To je politički sud. Vidjeli smo da je od podizanja optužnice održano već treće ročište. To ide ekspresno. Taj proces je nezakonit. S druge strane, 30 godina čekamo na procesuiranje onih koji su činili zločine nad Srbima. To možemo vidjeti i na primjeru postupka koji se vodi protiv Atifa Dudakovića i drugih koji su optuženi za ubistvo više od 300 Srba, uglavnom civila – podsjetio je Nuždić.

Takođe se, naveo je on, u procesima protiv onih koji su optuženi da su činili zločine nad Srbima izlazi u susret kada je riječ o otkazivanju ročišta i uvažavaju se sve primjedbe i želje.

– Vidjeli smo i sada u procesu protiv predsjednika Dodika da jednostavno sudija ne dozvoljava pomjeranje termina. Na drugoj strani, srpske žrtve čekaju tri decenije na pravdu. Niko nema razumijevanja i ti procesi idu unedogled – istakao je Nuždić.

VEĆA ZAINTERESOVANOST EVROPSKIH NAUČNIKA ZA DEŠAVANjA DEVEDESETIH GODINA

Osim primarne funkcije prikupljanja podataka i istraživanja dešavanja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, Republički centar se bavi i širenjem istine o stradanju srpskog naroda u evropskim i svjetskim okvirima, što podrazumijeva i njegovanje kulture sjećanja.

Nuždić je podsjetio da je prethodnih godina Centar potpisao sporazum o saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Pravnim i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

– U proteklih 10 godina više od 300 studenata prošlo je obuku u Centru. Oni će preuzeti ulogu obrazovanja mladih generacija. Upravo je to put kojim treba da idemo. Edukacija ljudi koji će biti dio obrazovnog sistema je primarna – istakao je Nuždić.

Da je Centar prepoznat i u svijetu kao relevantna institucija, kaže Nuždić, pokazuje i podatak da je sve više naučnika iz Evrope zainteresovano za rad Centra, za sprovedena istraživanja i karakter sukoba devedesetih godina prošlog vijeka.

Nuždić je ukazao da sve ovo najbolje ilustruje primjer mladog istraživača sa Sorbone koji se Centru obratio sa zahtjevom za pristup informacijama i istraživanjima.

– Odbranio je master tezu na Sorboni na temu stradanja Srba u Derventi i proboja Koridora. To je do sada bilo nesvojstveno. O tome koliko je to značajno govori i podatak da nam se javio još jedan mladi naučnik iz Francuske koji, takođe, priprema master tezu. Takvi zahtjevi dolazili su iz Velike Britanije, Irske i drugih zemalja kao i medijskih kuća koji su zainteresovani za prezentovanje istine o stradanju Srba na ovim prostorima – istakao je Nuždić.

On je napomenuo da su sva dokumentovanja u Centru rađena na naučnoj osnovi, zasnovana na principu objektivnosti, te naveo da jedino takva literatura može biti relevantna za korišćenje prilikom pisanja naučnih i drugih radova.

U organizaciji Muzeja žrtava genocida, u Palati Srbija u Beogradu održana je Međunarodna naučna konferencija “80 godina pojma genocid – Studija slučaja: Genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH”, a Nuždić kaže da je važno učešće i Republičkog centra na tom skupu jer je to bila potvrda da je institucija iz Republike Srpske prepoznata kao releventan partner u svim istraživanjima.

On je ukazao i na istraživanje kojim je dokazano da su se zločini nad Srbima dešavali na istim lokacijama i na iste načine u Drugom svjetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Odbrambeno-otadžbinski rat ne možemo posmatrati izolovano od Drugog svjetskog rata. Centar svoje kapacitete ulaže i u istraživanje tog perioda. Zbog toga smo i dobili poziv na konferenciju na kojoj su govorili najveći svjetski autoriteti koji izučavaju genocid i Holokaust”, rekao je Nuždić.

PUBLIKACIЈOM O DOBROVOLjAČKOЈ ULICI RAZBIĆEMO MITOVE IZ SARAЈEVA

Važan segment rada Republičkog centra je i dokumentovanje istraživanja putem knjiga, publikacija i raznih drugih sadržaja. Kroz Atlas zločina biće objavljena sva vjedočenja o stradanju Srba na ovim prostorima od 1992. do 1995. godine.

– Odštampali smo Atlas za 1992. godinu i u pripremi je za 1993. Atlas je rezultat naučnog istraživanja i bilo ko od istraživača može da ga navede kao relevantan naučni izvor. S tim u vezi nastavićemo s ovim radom, a sprema se i izdavanje publikacije o dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu – naveo je Nuždić.

On je rekao da će u ovoj publikaciji biti zapisana svjedočenja koja javnost nije imala priliku da čuje.

– Publikacija o Dobrovoljačkoj razbiće mitove koji se javljaju u Sarajevu, gdje se priča o nekakvom imaginarnom napadu ЈNA na Predsjedništvo BiH i grad Sarajevo. Sve smo to dokumentovali kroz naučni pristup i dokazali da se ništa od toga nije desilo nego da su izvršeni napadi na pripadnike ЈNA. Svi događaji koji se vežu za 2. i 3. maj 1992. godine imaju sve odlike ratnog zločin – istakao je Nuždić.

NAЈVAŽNIЈI DATUM U NOVIЈOЈ ISTORIЈI – 9. ЈANUAR, NE ZABORAVITI HEROЈSTVO VOЈSKE REPUBLIKE SRPSKE

Nuždić je poručio da je Dan Republike jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji i naglasio da ovaj praznik niko ne može ukinuti kao što je to, između ostalog, želja germanskih, kako ih je nazvao, kvazipolitičara koji vijekovima imaju pretenziju da na ovim prostorima kroje sudbinu naroda.

– Godinu počinjemo sa proslavom Dana Republike, to niko ne može osporiti. Za narednu godinu želja nam je da se još više pokažemo na međunarodnom planu i da Centar nastavi sa učešćem na konferencijama kao naučna institucija – istakao je Nuždić.

On je rekao da će se nastaviti i sa istraživanjima koje se odnose na akcije Vojske Republike Srpske.

– Ne možemo zaboraviti ni taj aspekt herojstva. Vojnici su odbranili ovu državu i podnijeli su najveću žrtvu. Nastaviće se i sa mapiranjem logora u saradnji sa predstavnicima udruženja proisteklih iz proteklog Odrbrambeno-otadžbinskog rata – ukazao je Nuždić.

On je istakao da se u Centru nalazi višemilionska arhiva koja je većim dijelom digitalizovana i sačuvana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakGODIŠNJA DOBA: Zvanično počela zima
Naredni članakSprema se Subaru WRX S4 STI Sport