Narodna skupština Republike Srpske danas je na Petoj redovnoj sjednici usvojila više zakona, nacrta zakona, izvještaja, kao i Program fiskalne konsolidacije za period od 2024. do 2026. godine.

Usvojeno je sedam zakona: Zakon o Fondu solidarnosti Republike Srpske – po hitnom postupku, Zakon o Agenciji za informaciono-komunikacione tehnologije – po hitnom postupku, Zakon o izmjenama Zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o apotekarskoj djelatnosti – po hitnom postupku, Zakon o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Usvojeni su navedeni nacrti zakona: Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, uz prihvaćen Zaključak Kluba poslanika SNSD o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, uz prihvaćen Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana.

Usvojeni su navedeni izvještaji: Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora Finansijskog sektora Republike Srpske za 2022. godinu, Izvještaji Agencije za osiguranje Republike Srpske: a) Izvještaj o stanju sektora osiguranja u Republici Srpskoj za period od 1. 1. 2022. do 31. 12. 2022. godine; b) Izvještaj o radu za period od 1. 1. 2022. do 31. 12. 2022. godine; v) Izvještaj o finansijskom poslovanju za period od 1. 1. 2022. do 31. 12. 2022. godine, Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu i Izvještaj o radu i poslovanju Garantnog fonda Republike Srpske a. d. Banja Luka za 2022. godinu.

Kada je riječ o Izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Narodna skupština usvojila je Godišnji revizorski izvještaj za 2023. godinu, a primila k znanju Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period od 1. 1. do 31. 12. 2022. godine.

Narodna skupština izabrala je Zorana Gvozdenovića za zamjenika pravobranioca Republike Srpske, sa sjedištem zamjenika u Banjaluci, na period od četiri godine, a Bojanu Rauš Pilipović za zamjenika pravobranioca Republike Srpske, sa sjedištem zamjenika u Prijedoru, na period od četiri godine.

Narodna skupština izabrala je Slobodana Šarabu za člana Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, na period od pet godina.

Narodna skupština, prvog dana Pete redovne sjednice, u utorak, 26. septembra, nije izabrala Milana Petrovića za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda opozicione partije sa najvećim brojem poslaničkih mandata. Petrovića je na ovu funkciju predložio Klub poslanika SDS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad Pete redovne sjednice Narodne skupštine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano, temperatura do 30 stepeni
Naredni članakDodik: Kina sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Srpskoj (VIDEO)