Zanimljivosti

Novi nacionalni panda park u Kini će biti tri puta veći od Yellowstonea

Veliki zemljotres koji je potresao kinesku provinciju Sichuan prije 11 godina bio je katastrofalna ljudska tragedija. No, takođe je skrenuo pažnju na ranjivost divovskih pandi u zemlji. Zemljotres magnitude 8.0 uništio je veliki dio pandinog staništa, a nekoliko pandi je uginulo. Jedanaest godina nakon toga, kineska vlada u njihovu čast odlučila je stvoriti veliki nacionalni park. Ovaj divovski nacionalni park, čiji će konačni plan vjerovatno biti dovršen u jesen 2019. godine obuhvata 10.476 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Yellowstonea. 

Većina zemljišta će biti u provinciji Sichuan, u kojoj živi više od 80 posto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene. 

Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je posljednji popis iz 2015. godine pokazao kako ih ima čak 1.864, piše National Geographic.

Ovo novo sklonište ima za cilj povezati fragmentirano stanište pande i na taj način povezati populacije ovih medvjeda, te da je zapravo u povezanosti njihova budućnost. Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.

Stručnjak za pande Marc Brody kazao je da je nacionalni park vrlo bitan korak, ali da ne rješava direktno fragmentaciju staništa. Rekao je da će staništa ostati neujednačena sve dok se degradirana zemlja ne obnovi. 

Ono što ostaje pitanje jeste šta će biti sa stanovništvom koje živi u ovom području (čak 170.000.000 ljudi), s obzirom na to da je oko zaštićenih područja zabranjen uzgoj, ispaša, rudarstvo, sječa itd. 

Iako neki vjeruju da će turizam u ovom području procvjetati to ipak s druge strane može biti još veći izazov za očuvanje ovog parka.

Foto: shutterstock.com

Izvor: Klix.ba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close