Vijesti

Nikolić dolazi u BiH

Booking.com

Tomislav Niković, predjsednik Srbije, posjetiće Sarajevo po prvi put od kad je izabran na tu funkciju, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Nikolić učestvuje na sastanaku regionalnih lidera u okviru procesa „Brdo-Brioni“, a pored njega dolazak su potvrdili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Boris Pahor, predsjednik Slovenije, Budžar Nišani, predsjednik Albanije, Hašim Tači, predsjednik tzv. Kosova i počasni gost Serđo Matarela, predsjednik Italije.

Regionalni predsjednici sutra popodne treblao bi da učestvuju na konferenciji u okviru ovog samita.

Nikolić je trebao da posjeti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična posjeta BiH.

Međutim, njegova posjeta je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj po potjernici iz Srbije uhapšen ratni komandant tzv. Armije RBiH Naser Orić.

Odgađanje posjete zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Izetbegović je u svom zahtjevu naveo da Nikolić može doći u zvaničnu posjetu BiH kada sva tri člana predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Još nije dogovoren susret Nikolića sa Grabar-Kitarović. Tokom dvodnevnog skupa, koji podrazumijeva i neformalnu večeru za učesnike, dvoje državnika možda će da ugovore obostrano prihvatljiv termin posjete Nikolića Zagrebu, kao i da porazgovaraju o uslovima za otvaranje pregovaračkih poglavlja EU sa Srbijom.

Uporedo sa sastnakom regionalnih lidera, danas popodne počinje i “Samit 100” koji organizuju Asa Group i BBI Banka Sarajevo.

Izvor: Nezavisne novine

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close