Vijesti

Neviđena pljačka šume kod Teslića

“Na Veliku Gospojinu 28. avgusta ove godine na lokaciji Ravna Rijeka na granici sa Federacijom BiH počinjena je jedna u nizu neviđenih pljački šume koja se tokom ove čitave godine dešavala pogotovo u pograničnom dijelu opštine Teslić”, navodi SDS Teslić.

“Za samo jedan dan, na veliki pravoslavni praznik Uspenije Presvete Bogorodice, posječeno je nekoliko stotina kubika prvoklasne hrastovine i bukovine vrijednosti nekoliko stotina hiljada maraka! Samo jedan šticar sa prikolicom preveze hrastovinu u vrijednosti od oko 18.000 КM, a sa ove lokacije je odvezeno najmanje 10 puta toliko za samo jedan dan!

Na anonimnu prijavu reagovala je Federalna policija i tužilaštvo, te su zatekli i priveli nekoliko lica nastanjenih na području FBiH, koji su u svojim izjavama naveli da su angažovani za ovaj posao od strane službenih lica iz Šumskog gazdinstva “Borja” Teslić, te s obzirom da je krivično djelo počinjeno na teritoriji Republike Srpske, do koje jedini prilazni put ide preko Žepča, Federalni organi predali su slučaj policiji i tužilaštvu Republike Srpske”, navodi SDS Teslić.

S obzirom na dosadašnje postupanje ovih organa u sličnim čistim slučajevima pljačke šume koje su prijavljivali građani sa materijalnim dokazima, SDS Teslić izražava osnovanu sumnju da ni u ovom slučaju nalogodavci i počinioci neće biti kažnjeni i privedeni pravdi.

“Tokom čitave ove godine u pograničnom dijelu sa Federacijom BiH organizuje se neviđena pljačka šume putem nelegalne sječe prvoklasnog hrastovog i bukovog drveta na način da se sječa maskira pomjeranjem i izmještanjem znakova upozorenja za minirano područje, čime se dovode u pitanje i ljudski životi”.

SDS Teslić postavlja pitanje rukovodstvu Šumskog gazdinstva “Borja” Teslić, “koji ovih dana zloupotrebljavaju svoje pozicije u ovom javnom preduzeću fotografisanjem i učlanjivanjem šumara i drugih zaposlenih i vezanih radnika sa `Šumama Srpske` u SNSD koji i ne smiju nigdje drugo da budu, da li zaista misle da će ovo što rade sa šumskim bogatstvom opštine Teslić proći nekažnjeno i da li zaista misle da odgovorne neće poslije 7. oktobra stići pravda pravne države Republike Srpske”?!

(BN)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close