Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici usvojio je sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić početkom mjeseca je uputio u proceduru ovaj važni dokument koji je osnova za pregovore sa Frnteksom o konačnom sporazumu o budućoj saradnji.

Nešić je izrazio zadovoljstvo što je Savjet ministara usvojio tekst sporazuma o pregovorima sa Fronteksom što će unaprijediti stanje bezbjednosti BiH.

– Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo. Važno je da Evropa na nas ne gleda kao na crnu bezbjednosnu rupu, a ovaj sporazum je dokaz da je sve moguće riješiti da bude u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta. Pitanje kolektivne bezbjednosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, i drago mi je da su kolege iz Federacije BiH postupile racionalno i shvatile značaj Fronteksa – ocijenio je ministar Nešić.

On ističe da je ovo korak naprijed u borbi sa organizovanim kriminalom, kao i ilegalnim migracijama.

– Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti i da ne želi da bude oaza kriminalcima. Važno je da je ovo i poruka investitorima da mogu računati na bezbjednost svog kapitala. Јedan investitor kada želi da uloži negdje svoj novac prvo pita kakva je tamo bezbjednosna situacija i vladavina prava. Praveći korake na putu da budemo dio evropskog bezbjednosnog prostora na najbolji način prezentujemo našu volju da i u ostalim segmentima želimo da budemo dio Evrope i njenih standarda – istakao je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor. RTRS

Prethodni članakKaran: BiH privlačna za radikalni islamizam
Naredni članakOpera “Karmen – jedna tragedija” na sceni Narodnog pozorišta Srpske 15. decembra