Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić učestvuje na ministarskoj konferenciji Berlinskog procesa u Tirani, na kojoj ministri unutrašnjih poslova regiona i predstavnici Evropske unije razgovaraju o rješenjima za zajedničke bezbjednosne izazove.

Ministar Nešić je posebno je potencirao doprinos BiH i zemlja regiona u očuvanja kolektivne evropske bezbjednosti.

– Nigdje više nego u sektoru bezbjednosti Zapadni Balkan ne pokazuje svoje potencijale da bude dio zajedničkog prostora Evropske unije i da zaslužuje svoje mjesto u Evropskoj uniji. Bezbjednost je ključ za stabilnost država, privrede, razvoja i međusobnog povezivanja. Zato mi dozvolite da snažno podržim one u EU koji vide da je brzina našeg pridruživanja interes same EU. Dozvolite mi i da kritikujem one koji bi naš put da prolongiraju beskonačno, učine ga težim i nedostižnim – kazao je Nešić.

Dodao je da sajber bezbjednost, migracije i organizovani kriminal ne poznaju granice, gdje kriminalne grupe ostvaruju veoma štetan uticaj na privredni i ekonomski razvoj, te da je zbog toga potreban snažan, koordinisan i zajednički regionalni i evropski odgovor.

Govoreći o doprinosu Ministarstva bezbjednosti BiH, Nešić je istakao evidentan napredak u procesu jačanja integrisanog upravljanja granicom, što pokazuju i izvještaji Evropske komisije o napretku BiH u ovoj oblasti. Pored poboljšanja infrastrukture, na graničnim prijelazima uspostavljen je i sistem automatskog očitavanja registarskih tablica i videonadzora, što je u unaprijedilo granične provjere i nadzor granice.

– Ministarstvu bezbjednosti BiH predstoji, nadam se, uspješan početak i završetak pregovora sa FRONTEX-om. Ministarstvo bezbjednosti je rješeno da bude lokomotiva evropskih integracija Savjeta ministara. EUROPOL smo uspješno završili, možemo i FRONTEX. EU molim za razumijevanje kako ne bi propustili šansu da BiH ovim dodatno motivišemo na evropskom putu – kazao je Nešić.

U svom obraćanju, Nešić je posljednju poruku uputio predstavnicima iz Evropske unije.

– Bezbjednosni sektor Zapadnog Balkana nema i ne traži poštede svjestan svoje odgovornosti u kolektivnoj bezbjednosti Evropske unije. Evropska unija neće i ne može biti kompletna dok i poslednji kamen Zapadnog Balkana ne bude u njoj. Izvjesnost da proces naše integracije neće trajati čitav život jedne generacije je jedina sigurna garancija prosperiteta i mira na Balkanu.

To je jedini instrument kojim se među nama u bliskoj budućnosti uklanjaju granice i podstiče mir. Kao i nekoliko decenija ranije među velikim zemljama Evrope nakon drugog svjetskog rata. Hajde da tu priliku ne ispustimo – poručio je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Vulić: Tužioci – briljantni poslušnici i izdajnici prava i pravde
Naredni članakCvijanovićeva na Demografskom samitu u Budimpešti: Čuvati porodicu i tradicionalne vrijednosti