Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar ukazali su na važnost regionalne saradnje i zajedničkog djelovanja na sprečavanju ilegalnih migracija i presjecanju lanaca krijumčarenja ljudi.

Na sastanku u Ljubljani Nešić i Poklukar razgovarali su o problemu migranata na zapadnobalkanskoj ruti, koji preko dvije zemlje tranzituju prema zapadnoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Sagovornnici su ocijenili odnose BiH i Slovenije kao partnerske u brojnim oblastima, što je, kako su istakli, vidljivo i kroz blisku saradnju u oblasti bezbjednosti.

Na sastanku je razgovarano i o ispunjavanju uslova BiH na evropskom putu, te nastavku podrške u ovom procesu.

Namjera Ministarstva bezbjednosti je da intenzivira saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije, ali i Austrije, Mađarske i Italije, posebno putem razvoja kapaciteta bezbjednosnih institucija u BiH, kako bi se nosile sa svim bezbjednosnim izazovima s kojima se suočavaju i ostvarile napredak u ispunjavanju zahtjeva na putu integracija u EU koji proizilaze iz Poglavlja 24 pravne tekovine EU, navodi se u saopštenju.

Nešić je najavio i organizovanje ministarskog sastanka u Sarajevu početkom iduće godine, kako bi se formalizovala ova zajednička inicijativa i započele zajedničke aktivnosti.

On je upoznao Poklukara i o pripremama za uspostavljanje saradnje sa Fronteksom, naglasivši da je određen pregovarački tim BiH za pripremu sporazuma sa ovom evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, što je nakon uspostavljanja oparativne saradnje sa Evropolom važan iskorak i doprinos zajedničkoj evropskoj bezbjednosti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik poručio EU: Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Šmita i strane sudije
Naredni članakBiH predloženo uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU