Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH, te da im je doznačio sve prikupljene informacije koje su dostavile bezbjednosne agencije.

– Dostavio sam informacije o Šmitovoj naoružanoj pratnji, te o svim nezakonitostima, koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH. Očekujem da ćemo napokon neke stvari istjerati na čistac i da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa zakonom. Ovo je način da vidimo da li se postupa po dokazima relevantnih institucija BiH ili je fontana želja, gdje se ispunjavaju želje Šmitu, koji se nelegitimno predstavlja kao visoki predstavnik – navodi Nešić nakon predavanja dokumentacije Tužilaštvu.

Rekao je da Šmit nezakonito obavlja ulogu visokog predstavnika.

– Šmit po svim dokazima koje smo prikupili, a nastavljamo i dalje da radimo u tom pravcu, nije visoki predstavnik u BiH i očekujem da Tužilaštvo formira predmet protiv njega i upozna javnost o rezultatima istrage – kaže Nešić.

Podsjećamo, Nešić je na konferenciji za medije održanoj 12. oktobra pozvao Tužilaštvo da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPosebna sjednica Narodne skupštine u petak; Poslanici o vetu Cvijanovićeve
Naredni članakAmbasada Rusije: Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH