Vijesti

Neophodna reforma zdravstvenog sistema

Dok iz vladajućih stranaka poručuju kako je stanje u zdravstvu Republike Srpske dobro,  rezultati poslovanja domova zdravlja govore potpuno suprotno, poručili su iz Srpske demokratske stranke.

 

Konkretan primjer kakvo je stanje zdravstva je banjalučki Dom zdravlja, poručeno je na pres konferenciji, koji godinama gomila gubitke i dugove po svim osnovama.

Dug banjalučkog Doma zdravlja je na kraju 2014. godine iznosio  16 miliona i 200 hiljada maraka, dok su te iste obaveze do kraja 2015, porasle na 18 miliona maraka, tvrde u SDS-u.

Dugoročno Dom zdravlja najviše duguje za kredite i reprogramirane obaveze, poručeno je, dok su najveće kratkoročne obaveze: zarade i naknade, porezi, doprinosi,  i dugovanja lijekove i sanitetski materijal.

Zato su u SDS-u spremili niz mjera za popravljanje stanja u kome se nalazi banjalučki Dom zdravlja.

Na lokalnom nivou planiraju da iniciraju održavanje tematske sjednice banjalučke skupštine o stanju u Domu zdravlja, kojoj bi morali prisustvovati i predstavnici resornog ministarstva.

Domovi zdravlja međutim ne mogu dobro raditi bez promjene odnosa resornog ministarstva i Fonda prema ovim ustanovama, kažu u SDS-u.

Dug Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske je veći od 520 miliona maraca, a dug zdravstvenih ustanova 570 miliona. Zbog toga je, tvrde,, neophodna ukupna reforma, kako bi došlo do saniranja sve većeg propadanja zdravstvenog sistema.

Izvor: bn tv

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close