Vijesti

Nema dogovora oko prekovremenog rada, godišnjeg odmora…

BANJALUKA, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da postoje dobri nagovještaji i kod poslodavaca i kod sindikata da se ide ka zajedničkim rješenjima potrebnim za donošenje novog opšteg kolektivnog ugovora.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će biti potrebno da se održi još nekoliko sastanaka socijalnih partnera da bi bile usaglašene odredbe tog akta.

„Ima nekih odredaba koje smo usaglasili, ali i još neusaglašenih. Na primjer, još nismo usaglasili procenat kod noćnog i prekovremenog rada, kod prekovremenog i rada praznikom, nije definisana cijena rada i još neke odredbe“, naveo je Savanović.

On je, kao primjer, naveo da poslodavci za prekovremeni rad traže 25 odsto, sindikati 35 odsto, a Vlada Srpske predlaže 30 odsto, a kod godišnjih odmora poslodavci traže da se na pet godina radnog staža dodaje po jedan dan na osnovu od 20 dana, Vlada predlaže jedan dan na četiri godine, a sindikati jedan dan na tri godine.

„Mislim da bi iduće sedmice trebalo da imamo stav oko opšteg kolektivnog ugovora ili stajalište da se ne možemo dogovoriti i onda slijedi odluka Vlade. Optimista sam da postoji dobra volja, iako ima još `rovovskih pozicija`, ali doći ćemo do krajnjeg rezultata“, rekao je Savanović.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close