Zanimljivosti

Naučnici pronašli protivotrov za smrtonosnu meduzu

​Australijski naučnici vjeruju da su uspjeli da pronađu protivotrov za ubod najotrovnijeg bića na svijetu, meduze zvane morska osa.

Samo jedan ubod ove meduze izaziva nepodnošljiv bol i nekrozu kože, a ako je količina otrova dovoljno velika, i srčani udar i smrt.

Morska osa može biti dugačka do tri metra i izuzetno je opasna, jer može i da pliva, a ne samo da pluta nošena strujom, prenjeli su australijski mediji.

Naučnici sa Sidnejskog univerziteta pokušavali su da shvate način na koji funkcioniše otrov australijske morske ose.

Tim naučnika je otkrio da je tom otrovu potreban holesterol da bi ubio ljudske ćelije, pa su zato odlučili da testiraju postojeće lijekove za holesterol i vide da li će oni blokirati otrov.

Pokazalo se da je jedan od tih lijekova uspio. Testovi su sprovedeni na miševima i ljudskim ćelijama i otkriveno je da lijek sprečava nekrozu kože i bol ako se primjeni u roku od 15 minuta.

“Još ne znamo da li će tako moći da se spreče problemi u radu srca. Treba da nastavimo istraživanja i da tražimo sredstva za to”, rekao je jedan od naučnika iz istraživačkog tima.

Naučnici se nadaju da će uspjeti da stvore kremu ili sprej koji bi neutralisali ubode meduze. Kako se procjenjuje, od njenog uboda svake godine umru desetine ljudi dok hiljade završe u bolnici.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close