Vijesti

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Tokom ročištva 6. novembra unakrsno je ispitivan svjedok odbrane Fadil Imamović, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 35. divizije takozvane Armije BiH.

On je tvrdio da ništa nije znao o zarobljenicima odreda “El mudžahedin”, te da su drugi organi u vojsci mogli imati informacije o tome.

Tužilac Sedin Idrizović predočio je svjedoku dokumente potčinjenih i pretpostavljenih jedinica među kojima je redovni borbeni izvještaj 328. brigade u kojem se navodi da je četa ove jedinice 11. septembra 1995. godine zarobila 61 vojnika i da ih je preuzeo odred “El mudžahidin”.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je u 9.15 časova.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close