High Tech

NASA izabrala SpaceX za misiju prema Evropi

Privatnoj raketnoj kompaniji Elon Musk SpaceX dodijeljen je ugovor o uslugama lansiranja u iznosu od 178 miliona dolara za prvu NASA-inu misiju fokusiranu na Jupiterov mjesec Evropu.

Riječ je o prvoj NASA-inoj misiji na Evropu i cilj joj je utvrditi ima li ona uslove za život. Takođe, tokom misije provešće se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca.

Misija Europa Clipper krenuće na eksploziju u oktobru 2024. godine raketom Falcon Heavy u vlasništvu Muskove firme, iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy House Heart na Floridi.

“Među mnogim ciljevima Clipper-ove misije su pružanje fotografija u visokoj rezoluciji površine Evrope, utvrđivanje sastava, traženje indikatora geoloških aktivnosti, mjerenje debljine ledenog pokrivača i utvrđivanje dubine i saliniteta njegovog okeana”, navela je NASA.

Ugovor je označio povjerenje NASA-e u kompaniju sa sjedištem u Hawthorneu, u Kaliforniji, koja je u posljednje vrijeme za NASA-u prevezla brojne terete i astronaute.

U aprilu je SpaceX-u je dodijeljen ugovor od 2,9 milijardi dolara (21.583,90 crores) za izgradnju svemirske letjelice sa mjesečevim desantom za program Artemis koji može NASA-ine astronaute prvi put nakon 1972. godine odvesti na Mjesec.

Međutim, taj je ugovor suspendovan nakon što su dvije suparničke kuće, kompanija Jeff Bezos Blue Origin i Dynetics, protestovale protiv izbora SpaceX-a.

Foto: EPA-EFE

Izvor: Klix


Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close