Vijesti

Nameti tjeraju investitore iz BiH

SARAJEVO, Strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu već dvije godine su u padu, a ekonomski stručnjaci upozoravaju da ih neće ni biti nastavi li BiH s ovakvim parafiskalnim nametima.

Samo prošle godine direktna strana ulaganja u BiH pala su za skoro 300 miliona KM u odnosu na 2014. godinu.

Procjene stručnjaka kažu i da lokalne zajednice ne čine ništa da olakšaju registraciju onima koji žele ulagati, bilo da su to strani ili domaći investitori.

Mirsad Isaković, ekonomski stručnjak i poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da je zabrinjavajući ovako veliki pad stranih investicija u BiH.

Podsjeća da su trostruko skuplje komunalne usluge za one koji registruju firmu, bilo da su to domaći ili strani investitori.

“To nije dobar ambijent za ulaganja. BiH bi u tome trebalo da se ugleda na Srbiju. Problem je što sa velikim parafiskalnim nametima možemo doći u situaciju da izgubimo i one strane investitore koje trenutno imamo”, rekao je Isaković.

Na ovo su juče upozorili i članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma BiH, koji su pred sobom imali izvještaj o direktnim stranim ulaganjima u BiH, ali detaljno o tome nisu raspravljali jer nisu imali kvorum za održavanje sjednice.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupne direktne investicije u BiH od 1994. do 2014. godine iznosile su 11 milijardi i 643 miliona KM, odnosno šest milijardi eura.

Najviše su u BiH investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Rusija i Slovenija, a pri čemu su najznačajnija ulaganja bila u proizvodnju, zatim slijede bankarstvo, telekomunikacije i trgovina.

Direktne strane investicije u 2014. godini su iznosile 740 miliona KM, što predstavlja rast od 66,3 posto u odnosu na 2013. godinu.

Prema podacima za 2015. godinu, direktna strana ulaganja u BiH su 473 miliona KM, što predstavlja značajno smanjenje u poređenju sa 2014.

Prema podacima iz Platnog bilansa BiH za 2015. godinu, direktne investicije (sa procijenjenim zadržanim zaradama) po kvartalima iznose: prvi kvartal 60,9 miliona KM, drugi kvartal 168 miliona KM, treći kvartal 81,3 miliona KM i četvrti kvartal 162,8 miliona KM.

Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine, kazao je da su strani investitori, odnosno investicijski kapital je “plašljiva životinja i ide tamo gdje je sigurna oplodnja kapitala”.

“Stoga, ovi što sebe smatraju opozicijom čine sve da destabiliziraju ukupni ambijent u kome će investitori osjećati nesigurnost za svoj kapital. Zbog toga imamo, nažalost, pad direktnih stranih investicija u BiH”, smatra on.

Istaknuo je da svi moraju učiniti dodatni napor kako bi se popravio ukupni ambijent u kojem će strani investitor osjećati sigurnost za svoj kapital.

“Većina ino-investicija u BiH poslije rata nisu nove investicije i uglavnom su bile vezane za privatizaciju i ono što je pratilo privatizaciju u BiH. Žao mi je što moram reći da je pad ino-investicija u BiH i ne mislim da će jedino one obnoviti BiH i obezbijediti joj rast i razvoj, ali mislim da su bitan faktor. Međutim, ako imamo izvještaj izvana da BiH svakim danom napreduje, a sve parametre imamo u obrnutom smjeru – onda neko nekog laže”, rekao je Nikola Špirić, član Komisije iz SNSD-a, te dodao da je to pitanje za parlamentarnu većinu jer, kako je istakao, otkako su došli na vlast prisutan je pad investicija.

“Ako im investitori vjeruju, ako su napravili ambijent, onda bi investicije trebalo da rastu”,rekao je Špirić.

Izvor: nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close