Vijesti

Najveći broj prekoračenja brzine kretanja vozila evidentiran u naseljenim mjestima

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj, u periodu od 09. do 15. avgusta 2016. godine, otkrivena su ukupno 1093  prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj.

Od ukupno 1429 kontrolisanih učesnika u saobraćaju, za učinjene prekršaje izdata su ukupno 1024 prekršajna naloga. Iz saobraćaja je isključeno 130  vozača i 26 vozila.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sankcionisan je 101 vozač. Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od preko 1 gr/kg 22 vozača su lišena slobode. Kod ostalih 79 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu do 1 gr/kg.

U navedenom periodu sankcionisano je 437 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Od toga 345 vozača prekoračilo je  dozvoljeno ograničenje brzine kretanja u naseljenim mjestima,  dok su 92 vozača prekoračila dozvoljenu brzinu kretanja van naseljenog mjesta. Najveći broj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naseljenim mjestima (175) i van naselja (44) evidentiran je u rasponu od 10 do 20 km/h.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je  215 učesnika u saobraćaju.

Od ukupno kontrolisanih 26 vozača mopeda, motocikla i bicikla sankcionisano je  9 vozača mopeda, (4 zbog nekorišćenja zaštitne kacige), 8 biciklista (1 zbog nekorišćenja zaštitne kacige) i jedan vozač motocikla. Zbog nekorišćenja svjetloodbojnog prsluka sankscionisano je 6 biciklista i 1 pješak koji se noću kretao kolovozom bez svjetloodbojnog prsluka.

Zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, nekorišćenja propisane opreme  i drugih prekršaja  iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH  sankcionisana su 3 vozača traktora i radnih mašina.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close