Kultura

Nagrada za djecu glumce “Prva zvezdica” i Biljani Čekić

Mlada glumica iz Republike Srpske Biljana Čekić, koja je glumila u filmu “Dara iz Јasenovca”, među dobitnicima je nagrade “Prva zvezdica”, koju dodjeljuje Festival dečijih glumačkih ostvarenja u filmovima i televizijskim serijama – FEDEG.

Prvi FEDEG biće održan večeras u Malom pozorištu “Duško Radović”, a osim Biljane Čekić nagrađeni su i Maša Јovičić /serija “Tate”/, Lena Lazović /film “Realna priča”/, Anastasija Đurović /serija “Crna svadba”/, Klara Hrvanović /film “Leto kad sam naučila da letim”/ i Vasa Vraneš /film “Vikend s ćaletom”/.

O nagradama je odlučivala stručna komisija u sastavu profesor Feti Dautović, televizijski kritičar Meri Bilić, glumica Sonja Damjanović i novinar Nenad Milenković, koja je prepoznala talenat šestoro djece glumaca koja su napravila prve glumačke korake u filmovima i serijama.

Nagrade ovog prvog festivala koji nagrađuje djecu glumce u filmovima i serijama u Srbiji uručiće glumice koje su počele kao djeca – Mirka Vasiljević i Tijana Kondić, prenijeli su beogradski mediji.

Osnivač FEDEG-a Nenad Milenković rekao je tim povodom da su najznačajniji glumci jugoslovenske i srpske kulturne scene otpočeli karijeru kao djeca, od Slavka Štimca, Buleta Goncića i Dragana Bjelogrlića, preko Nikole Koje, Bojane Maljević, Nikole Đurička, pa do Miloša Bikovića i nekolicine drugih.

Do sada nije postojala manifestacija koja bi afirmisala i podržala djecu na početku glumačke karijere.

FEDEG podržava Ministrstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Biljana Čekić iz Kozarske Dubice, rođena 2007. godine, srpska je glumica koja je postala poznata po ulozi Dare Ilić u filmu Predraga Gage Antonijevića “Dara iz Јasenovca”, koji prikazuje period iz 1942. godine, kada je poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari u BiH, lokalno stavništvo poslato u koncentracione logore.

Film je sniman na osnovu svjedočanstava preživjelih logoraša i predstavlja prvi igrani film na temu ustaškog logora Јasenovac.

Prabaka Biljane Čekić sa očeve strane i još devetoro rođaka bili su zatvorenici ustaškog logora Јasenovac. Samo je njena prabaka preživjela.

“Dara iz Јasenovca” je 2020. godine ušla u kandidaturu za predstavnika Srbije u trci za najprestižniju filmsku nagradu “Oskar”, kao i za nagradu “Zlatni globus”, a Biljana Čekić bila je kandidovana za najbolju žensku ulogu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close